Afbeelding
Bianca van den Berg

2020

Het is december, de laatste maand van 2020 en de periode waarin wordt teruggekeken op het aflopende jaar. Ook in deze column een terugblik op wat ons heeft beziggehouden van januari tot december.

Midden januari was er als eerste een bijeenkomst over de Regionale Energie Strategie. Wat worden de alternatieve energiebronnen, windmolens of zonnepanelen, en waar komen die? Eind januari, bestuurscrisis: CU en SGP wethouders zeggen het vertrouwen op in hun collega van BGZ en deze vertrekt. Een nieuwe coalitiepartner wordt gezocht. Februari: wereldwijd uitbraak van Covid-19, oftewel het coronavirus. De gemeenteraad spreekt over de huisvesting van de arbeidsmigranten en bestemmingsplan Molenwaard, de oorzaak van de bestuurscrisis.

Maart: de coalitie van CU en SGP wordt uitgebreid met de PvdA, de nieuwe wethouder wordt geïnstalleerd, evenals een nieuwe fractievoorzitter. De gemeenteraad praat over de integriteit van de raadsleden en over de omgevingsvisie Zwartewaterland.

Zondag 15 maart, de regering kondigt een lockdown af die het gehele maatschappelijke en sociale leven stil legt om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De raadsvergaderingen voor maart en april worden geannuleerd. Via een videoverbinding worden er wel enkele -avonden verzorgd. Eind mei wordt de raadsvergadering voor het eerst digitaal gehouden en wordt o.a. gesproken over de voortzetting van de startersleningen voor woningaankopen en wijziging van de blauwe zone in Genemuiden.

In de maand juni wordt aangepast vergaderd in de raadszaal in Hasselt en worden de jaarrekening 2019, de zomernota en de kadernota afgehandeld. Gediscussieerd wordt er ook over de uitbreiding van industrieterrein Zevenhont.

Juli en augustus wordt er niet vergaderd vanwege het zomerreces. Wel is er nog steeds gevaar voor besmetting met het corona virus. Vakanties worden geannuleerd en gewijzigd. In september spreekt de raad over de subsidieverordening, het cultuurbeleid en over de reclamebelasting.

Vanaf oktober vergadert de raad weer digitaal vanwege het weer toenemen van de coronabesmettingen. Deze vergaderingen zijn te volgen via de website van de gemeente Zwartewaterland. Huisvesting en woonbeleid zijn in oktober items ter bespreking. Tevens wordt het bestemmingsplan Knarrenhof Hasselt vastgesteld.

In november stelt de raad de programmabegroting 2021-2024 vast en daarbij de gemeentelijke belastingen en heffingen. In december komen het verkeerscirculatieplan Hasselt, exploitatie Zevenhont Oost en bestemmingsplan Wolvenjacht nog aan de orde, dit onder voorbehoud.

Gemeentebelangen Zwartewaterland wenst u fijne Kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2021.

Roel Withaar
Gemeentebelangen Zwartewaterland