Politie zet in op vuurwerk: 'We willen dat spul van straat hebben'

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - “Oudejaarsavond is dit jaar anders dan andere jaren”, zegt jeugdagent Robbert Martens. “Maar ik denk dat het met vuurwerk wel zal loslopen.” Wel merken hij en zijn collega’s dat er nu al regelmatig vuurwerk wordt afgestoken.

En dat valt, ondanks het verbod dat dit jaar geldt, niet altijd te voorkomen. “Er zijn heel veel jongeren die het wel willen hebben. Nu is het niet legaal te krijgen, dus dan gaan ze naar de illegale markt”, zegt collega Gerjan Broekhuisen. “De bommen worden wel steeds gekker. Als je dat inzet tegen politie, dan ga je al snel richting doodslag.”

De jeugdagenten lezen zich in en weten ook de namen van vuurwerkhandelaren. Dat zijn overigens veelal 18-plussers, zegt Martens. “We hebben nu meer capaciteit vrij doordat er geen evenementen zijn. Dus kunnen we daar personeel op inzetten.”

Als de pakkans groter is, denken mensen volgens hem meer na of het wel verstandig is om vuurwerk in huis te hebben. Wanneer iemand met een paar losse vuurwerkartikelen gepakt wordt, dan volgt er een boete. Wie aangetroffen wordt met zwaar vuurwerk moet meekomen, niet in het minst vanwege de mogelijke schade.

“Het moet niet interessant worden”, zegt Broekhuisen. “Als de politie er dicht op zit en als de helft dan denkt ‘laat maar zitten’, dan is dat winst. We willen dat gevaarlijke spul van straat hebben.”

Zaterdagavond iets na 23.30 uur wist de politie opnieuw jonge mensen te pakken die vuurwerk afstaken. Onderweg naar een melding in Zwartsluis zagen politieagenten dat er aan de Kerkstraat vuurwerk werd afgestoken. Een 19-jarige en een 21-jarige man uit Zwartsluis hebben daarvoor een bekeuring gekregen.