Afbeelding
Foto: Archief

College wil blijven vasthouden aan eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat

(door Enrico Kolk)

HASSELT – De bespreking met horecaondernemers over het eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat heeft weinig nieuwe inzichten opgeleverd. “Hieruit kwam vooral naar voren dat niet iedereen zich gekend voelde”, schrijft de gemeente. Uitstel ligt niet in de lijn der verwachtingen.

Vier ondernemers uit de binnenstad van Hasselt keerden zich onlangs in de raadsvergadering tegen het mogelijke eenrichtingsverkeer. Omdat dat voorlopig toch nog niet aan de orde is, wilden twee daarvan dat het onderwerp van de agenda zou verdwijnen. Ook met het akkoord van de raad is er overigens nog steeds geen definitieve beslissing. Het college vraagt momenteel slechts aan de raad om de uitgangspunten voor een nieuw verkeerscirculatieplan vast te stellen.

Een van die uitgangspunten zou eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat kunnen zijn. Dat roept echter veel kritiek op. Niet de minste reden daarvoor is dat invullers van een enquête in meerderheid daartegen stemden.

“Uitgangspunt vanaf 2012 is het creëren van een aantrekkelijk verblijfsgebied in het centrum van Hasselt. Elk onderzoek geeft aan dat optimaliseren van de verkeersstructuur (dat was in 2014 voor het eerst) alleen mogelijk is door het invoeren van éénrichtingsverkeer in de Hoogstraat”, zegt wethouder Harrie Rietman, in antwoord op vragen van de raad.

Ook uit het meest recente onderzoek (dat als onderbouwing diende voor beraadslaging in juni 2019) komt volgens de gemeente klip en klaar naar voren dat tweerichtingsverkeer het minst past bij de visie die er op het centrum ligt. “Deze variant genereert namelijk meer verkeer in het centrum”, merkt Rietman op.

Uitstel geen optie

Uitstellen is geen optie, vindt hij. “Dat leidt niet tot andere inzichten. De noodzaak is gebaseerd op een hele stapel stukken met als grote gemene deler het leefbaar houden en maken van het centrum van Hasselt voor zowel de inwoner als de bezoeker, winkelend publiek en toerist.”