De jongens (onder de 18, dus zonder anderhalve meter afstand) van het OVG mogen de komende tijd verder gaan bouwen aan het nieuwe pand.
De jongens (onder de 18, dus zonder anderhalve meter afstand) van het OVG mogen de komende tijd verder gaan bouwen aan het nieuwe pand. Foto: Enrico Kolk

Vooroplevering pand: OVG-jongens mogen verder bouwen aan Centrum Wetenschap en Techniek

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - De vooroplevering van het nieuwe pand van Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG) vond gisteren plaats. Pleijsier Bouw en Onderhoud bouwde er samen met de leerlingen van OVG aan. Nu mogen 'de jongens' van OVG zelf verder gaan bouwen aan het pand, dat eind maart klaar moet zijn en de naam Centrum Wetenschap en Techniek krijgt.

Het nieuwe gebouw valt onder de noemer 'circulair bouwen'. Voor de gevel maakte OVG gebruik van een zogeheten ClickBrick-systeem: de stenen zijn als het ware opgehangen en kunnen zo weer verwijderd en hergebruikt worden. Het metselwerk daarachter deden de OVG-jongens zelf met behulp van een instructeur.

Directeur Freddie Buitenhuis begint te stralen als hij vertelt over het pand dat meteen achter het huidige OVG-pand staat. Wie hem de vrije hand geeft, kan zo een dik uur luisteren naar het verhaal van de man, die zijn trots niet onder stoelen of banken steekt. En terecht, zo blijkt.

Sinds twee jaar werkt OVG samen met het Agnieten College voor de opleiding BWI - Bouwen, Wonen en Interieur. Dat begon met elf leerlingen, maar inmiddels is dat meer dan verdubbeld: 24 leerlingen komen op dinsdag en woensdag naar het pand in Genemuiden. En dat kunnen er, zeker met het nieuwe pand, steeds meer worden. "Dit wordt het centrum Wetenschap en Techniek", legt Buitenhuis uit bij het pand. "Dat is voor de basisscholen en vervolgonderwijs om interesse te kweken voor de techniek. We organiseren hier bijvoorbeeld het techniekcarrousel voor 2-vmbo."

Lees meer op pagina 5.