Afbeelding
Foto: Jan Bruinenberg

573 handtekeningen gezet tegen uitrit aan Zwartewaterweg

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Maar liefst 573 handtekeningen zou initiatiefnemer Jan Bruinenberg dinsdag overhandigen aan gedeputeerde Bert Boerman. Dat aantal mensen maakte bezwaar tegen de nieuwe uitrit van het bedrijf Breman richting de Zwartewaterweg. De overhandiging ging vanwege de ingevoerde lockdown echter niet door.

“Exorbitant hoog”, noemt Bruinenberg het aantal handtekeningen. Volgens hem gaat het om veelal gezinnen, waardoor nog veel meer mensen bezwaar tegen de uitrit zouden hebben. Ook zijn er, zegt Bruinenberg, handtekeningen vanuit Genemuiden en Zwartsluis gezet.

Een groep Hasselters kwam in het geweer nadat de uitrit al aangelegd was. Het aanleggen van een uitweg aan een provinciale weg kan namelijk volstaan met een melding. "Daar moeten soms voorschriften aan verbonden worden, zoals bij deze melding. En dan staat er bezwaar en beroep open", legt een woordvoerder van de provincie uit. De bezwarentermijn van zes weken eindigde in dit geval op 3 november. De bekendmaking vond echter pas plaats op 17 november. "Normaalgesproken publiceren wij onze meldingen en ontheffingen niet", zegt de woordvoerder. "Meldingen worden doorgaans toegestuurd aan de aanvrager/melder en eventueel aan personen waar wij op voorhand van weten dat ze bezwaren hebben tegen het besluit, bijvoorbeeld de directe buren." De provincie had geen signalen dat er bezwaar zou komen. "En dus hebben we de vergunning alleen aan de aanvrager gestuurd."

Voor afloop van de bezwarentermijn kwamen er bij de provincie alsnog signalen dat een aantal inwoners van Hasselt bezwaren had tegen de komst van de uitweg. "Een aantal van hen heeft bezwaar bij de provincie ingediend. Omdat we merkten dat er in de omgeving dus toch bezwaren bleken te zijn hebben wij het besluit alsnog gepubliceerd."

Volgens de provincie konden belanghebbenden daarmee alsnog bezwaar maken. "Als zij dat bezwaar maar binnen twee weken na publicatie bij de provincie indienen. Dat een bezwaar buiten de bezwaartermijn wordt ingediend is dan toch mogelijk." Inmiddels zijn er, naast de handtekeningen, ook verschillende bezwaren ingediend.