Afbeelding
Martin Menger

Mink de Vries neemt afscheid van PKN-gemeente Hasselt in wording

HASSELT - Jongeren – en opbouwwerker Mink de Vries neemt afscheid van de PKN Hasselt. Hij was per 1 december 2018 in dienst van de PKN Hasselt om de tussenperiode te vullen tot en met de definitieve hereniging tussen de Hervormde Kerk (de Baak) en de Gereformeerde Kerk (Ichthus).

“Veel kerken in Nederland hebben het vanwege de coronacrisis financieel moeilijk. Minder inkomsten en meer uitgaven (techniek bijvoorbeeld voor de online diensten)”, laat de Vries weten. Hij schrijft in het persbericht dat de eenwording van de kerken uitgesteld is.

'Uitstel klopt niet'

Maar dat klopt niet, zegt procesbegeleider Bert Endedijk, die sinds begin dit jaar als extern voorzitter van de kerkenraad fungeert.

De Vries liet in zijnn persbericht weten dat de kerken vanwege de coronacrisis nog niet samengaan. “Maar uitstel is geen afstel”, stelde hij daarbij. “Wij hebben in onze agenda najaar 2021 staan”, reageert Endedijk. “Er is geen sprake van dat er vertraging zou zijn. Je kunt natuurlijk niet vooruitkijken, maar de datum staat nog.”

Het verbaast hem dat dit uit de mond van De Vries komt. Het contract van De Vries werd niet verlengd. De samenwerking verliep moeizaam, geeft Ina Schotanus van de Ichthuskerk aan. “Dit is een grap van hem.”

'Uitstel klopt wel'

Maar dat ontkent De Vries weer. "In diverse kerkenraadstukken staan data voor het proces van hereniging die diverse keren zijn uitgesteld. De heer Endedijk is erbij gekomen toen het vast bleef zitten. Het gaat om stukken zwart op wit, helaas dus geen grap."

Vrijwilliger

Voor de gemeente Zwartewaterland en Hasselt betekent het vertrek nog geen afscheid van De Vries. Hij kwam 2018 in Hasselt werken voor kerk en samenleving, maar blijft vrijwillig in de gemeente actief.

Zo blijft hij betrokken bij Erfgoed en de Moderne Devotie in Zwartewaterland, bij geloofsgesprekken in het Mariaklooster, bij het jongerenwerk en bij de Stuurgroep Onderwijs en Jeugdhulp binnen de gemeente Zwartewaterland.