Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Hasselters in actie voor Braziliaanse geadopteerden en biologische ouders

HASSELT – Hasselters Thea en Luuk van Hessem en de zus van Thea, Ineke Bijker, willen geadopteerde kinderen uit Brazilië in contact brengen met hun biologische ouders (familie) in Brazilië. Ze houden nu een actie om dat te bekostigen.

Dat gebeurt met de verkoop van zelfgemaakte glazen kerstdecoraties en andere glasobjecten. “In het verleden werd dit vaak gedaan op (kerst)markten. Nu doen wij het vanuit huis”, vertellen de Hasselters.

Ze zijn actief voor de stichting PDBeH (= Pessoas Desaparecidas Brasil e Holanda / Vermiste personen in Brazilië en Nederland).

“We willen adoptiecirkels sluiten, zodat geadopteerden dóór kunnen met hun leven en een basis hebben onder hun voeten. Dat biologische ouders eindelijk weten wáár hun kind is en of ze gelukkig zijn enzovoorts en adoptiegezinnen ook dóór kunnen met het leven. Het leven dat tot dan toe in het teken van ‘het zorgen voor…’ heeft gestaan met hoogte- en ook vele dieptepunten.”

Naast kinderen in contact brengen met biologische ouders is het doel ook andersom: Braziliaanse moeders (die hun kind, om welke reden dan ook hebben afgestaan en waarvan de kinderen in Nederland terecht zijn gekomen) in contact brengen met hun biologische kinderen hier in Nederland.

De oprichter van de stichting, Liza da Silva, is vanaf 2012 bezig met het achterhalen van de roots van Braziliaanse adoptiekinderen. Wanneer die roots zijn gevonden, wordt er contact gemaakt tussen de biologische familie in Brazilië en het kind hier in Nederland, op voorwaarde dat beide partijen hiermee instemmen.

“Omdat Braziliaanse ouders toen geen mogelijkheden (geld) hadden om hun kind een goed leven te garanderen, zullen ze dat vaak nu nog steeds niet hebben. Bovendien zijn velen analfabeet en niet in staat om papieren te lezen en/of in te vullen”, volgens de stichting.

“Daarom gaan wij gratis DNA-testen brengen en afnemen in Brazilië en zorgen wij dat de testen in DNA-banken worden opgeslagen Talloze geadopteerden hebben hun DNA inmiddels ook al afgestaan aan diezelfde DNA-banken en zodoende is de kans op matches en dús het sluiten van de adoptiecirkel heel groot.”

Omdat dat een grote organisatie vergt, probeert de stichting geld daarvoor bij elkaar te krijgen met allerlei acties en het vinden van donateurs.

“Hoe eerder het benodigde geld aanwezig is, hoe eerder wij onze plannen hebben uitgevoerd en hoe meer kans is er dat de biologische ouders nog in leven zijn”, laten de Hasselters weten.

Wie belangstelling heeft voor de kerstdecoraties en andere glasobjecten, kan contact opnemen met Thea via 038-4771598 of jatee@ziggo.nl. Meer over de stichting is te vinden op www.pdbeh.com.