Raadslid: 'Er moet op korte termijn wat gebeuren in de wijk'

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – CDA-raadslid Rudi van Zandwijk stelt vragen aan wethouder Gerrit Knol over het niet doorgaan van de renovatie van de wijk Binnenlanden. “Ik vind het belangrijk om te weten of nu alles veilig is”, zegt hij.

Ook is hij benieuwd welke rol de wethouder ziet weggelegd voor de gemeente. “Ik kan me voorstellen dat hij gesprekken moet gaan voeren met Wetland Wonen”, zegt Van Zandwijk, die inmiddels met verschillende inwoners gesproken heeft.

“Ik baal ervan dat zij al vanaf 2013 in afwachting van de renovatie zijn”, merkt het raadslid op. “Zowel Wetland als huurders stellen onderhoudsdingen uit, je had gehoopt dat dat nu eindelijk opgepakt zou worden met renovatie.”

Hij zag met eigen ogen dat de huizen dringend aan onderhoud toe zijn. “Hoe de kozijnen erbij staan, dat zorgt voor tocht, vocht en schimmel”, aldus de CDA-er. “Dat moet gewoon niet kunnen, dit moeten ze zo snel mogelijk oppakken. Ze kunnen bij Wetland geen ijzer met handen breken, maar ze weten van elke woning wat er moet gebeuren.”

Mensen zijn vooral boos op Wetland Wonen, proefde hij. “De geboden oplossingen uit de brief, zoals de klankbordgroep en het schilderwerk, daar zit niemand op te wachten. Laten ze maar per huis gaan bekijken wat ze moeten doen. Dat weten ze al als het goed is.”

Van Zandwijk hoort van bewoners dat er op korte termijn wel wat moet gaan gebeuren. “Het is begrijpelijk dat dat dan volgend jaar wordt, maar als na de klankbordgroep geconstateerd wordt dat elk huis maatwerk nodig heeft, dan kunnen de bewoners dat nu ook al wel vertellen. Als er nu een woning is waar tocht, vocht en schimmel zijn, dan hoef je niet te wachten op een lang onderzoek, daar moeten gewoon nieuwe ramen en kozijnen in. Dat is niet van de fundering afhankelijk.” En mochten die huizen dan alsnog over tien jaar gesloopt worden? “Dan halen ze het er dan maar weer uit. Je kunt inwoners met vocht en schimmel in huis niet tien jaar laten wachten.”

Dat de brief op vrijdag bij de mensen kwam, noemt het raadslid ‘niet netjes’. “Als je zo’n soort brief verstuurt, dan moet je wel klaarstaan om mensen te woord te staan en ze geen weekend te laten wachten.”

Wetland Wonen laat weten in een eerder stadium al contact gehad te hebben met de gemeente. "Het funderingsonderzoek bestaat uit verschillende grondboringen in de wijk, het nemen van monsters en maken van foto's van delen van de fundering en het analyseren van data. Maar ook het voeren van gesprekken met bijvoorbeeld de gemeente horen bij dit proces."