Pieter Jan de Vries ruim tien jaar geleden in Zwembad de Kragge.
Pieter Jan de Vries ruim tien jaar geleden in Zwembad de Kragge. Foto: Archief

Tien jaar terug in de tijd: Kiezen tussen topsport en werk


(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Tijdens de coronacrisis liggen veel sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug in te kijken in de tijd. De Stadskoerier doet mee en bladert terug. In deel 12 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ staat Pieter Jan de Vries centraal. De zwemmer uit Zwartsluis zwom tijdens zijn loopbaan maar liefst 21 NK-medailles bij elkaar en haalde de Nederlandse subtop. Een verhaal over succesvolle NK's en de keuze tussen topsport en werk.

‘Pieter Jan de Vries sterk op NK’, kopt De Stadskoerier op 8 december 2010. Ruim tien jaar later blik ik met hem terug. “Ik heb behoorlijk wat Nederlandse kampioenschappen gezwommen, maar van dit NK kan ik me niet veel meer herinneren. Ik heb van m’n 12e tot 22ste jaar twintig NK’s gezwommen”, zegt De Vries. Op het NK begin december 2010 zwom hij persoonlijke records op de 50 en 100 meter schoolslag. Hiermee nestelde hij zich als zwemmer van AZ&PC stevig in de top acht van Nederland.

Zijn eerste NK weet hij zich daarentegen nog heel goed te herinneren. Als junior pakte hij goud op de 100 meter schoolslag. “Je had toen nog geen finalerondes. Ik had een hele snelle tijd neergezet. Was ik ineens Nederlands kampioen. Ik was stomverbaasd." Op 20-jarige leeftijd verkaste hij van ZvZwartsluis naar AZ&PC uit Amersfoort. “Ik had bij ZvZwartsluis met Kira Fijn een heel goede trainer. Ze heeft me op hoog niveau gebracht. Toen ik hoorde dat Kira ging stoppen, kreeg ik het advies om verder te kijken. “Focus je op één club”, zei zwemtrainer Fedor Hes. Die was toen werkzaam bij AZ&PC en ging in 2011 aan de slag als bondscoach in België van de Vlaamse zwemploeg. “Ik zwom in Kampen, Zwartsluis en toen ook één keer per week bij AZ&PC. “Je hebt nu drie schema’s. Bij mij krijg je één programma”, zei Hes.

De Vries kwam enkele jaren uit voor AZ&PC. Het reizen maakte het zwaar. Helemaal toen hij klaar was met zijn studie en ging werken in Zwartsluis. Hij moest een keuze maken. Kiezen voor een leven als topsporter of gaan werken en wat betreft zijn zwemloopbaan een stapje terug doen. Hij koos voor de tweede optie. “Ik heb er de hele zomervakantie over nagedacht en overlegt met de trainer en het thuisfront. Uiteindelijk heb ik een stap teruggedaan in de zwemsport. Of ik daar achteraf spijt van heb? Nee. Ik heb een mooie tijd gehad in Amersfoort. Ik heb mooie kampioenschappen gezwommen en twee trainingskampen in het buitenland meegemaakt. De dingen die ik wilde doen, heb ik bereikt. Ik kijk tevreden terug. Ik heb 21 NK-medailles behaald, waarvan vijf gouden medailles. Ik heb absoluut geen spijt. Ik koester de mooiste herinneringen."

Als zwemmer haalde De Vries de subtop van Nederland. Had er meer ingezeten? Had hij de top kunnen bereiken? "Misschien wel, misschien niet. De top is weggelegd voor weinig zwemmers. Ik trainde zo'n vijftien uur per week. De concurrentie ging richting de 24 uur. Dan moet je wel flinke stappen zetten", aldus De Vries, die na zijn vertrek bij AZ&PC competitie ging zwemmen voor ZvZwartsluis. "Tot drie jaar geleden. Een half jaar later ben ik helemaal gestopt. Ik had steeds minder tijd. Soms mis ik het wel eens. Als ik zwemmers in het water zie liggen die ik ken. Wat als ik..? Maar dan denk ik aan al die medailles die ik heb gehaald. Ik heb nergens spijt van."



Ik heb absoluut geen spijt. Ik koester de mooiste herinneringen