Een door Wetland georganiseerde bewonersbijeenkomst over de renovatie op 16 maart 2019.
Een door Wetland georganiseerde bewonersbijeenkomst over de renovatie op 16 maart 2019. Foto: Enrico Kolk

Huurder Schuurman: 'Halverwege de brief was ik al witheet'

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – “Dat kan niet”, reageerde Hilly Schuurman op haar man Albert toen die aan de telefoon de brief van Wetland Wonen voorlas. “Halverwege was ik al witheet”, zegt ze, een paar dagen later.

“Dat funderingsonderzoek hadden ze moeten doen voor het maken van de plannen”, vindt Albert. Buurvrouw Petra Dekker sluit zich daarbij aan: “Na die uitkomst hadden ze nog plannen kunnen maken. Nu heeft het al een hoop geld gekost, maar nog niks opgeleverd.”

Hoeveel geld, dat kan woordvoerder Marieke Bentink van Wetland niet zeggen. “Maar er zijn uiteraard extra kosten gemaakt voor het funderingsonderzoek.” Wel blijft het geld dat naar de renovatie zou gaan, ook daarvoor beschikbaar. “We weten namelijk zeker dat de woningen worden verbeterd. Alleen weten we nog niet wat we precies gaan doen en wanneer.”

Dat de fundering slecht is, dat is volgens Albert niet iets nieuws. “Dat wist m’n zwager al toen hij bij de scheuren in de muur kwam kijken, en dat is al drie jaar geleden”, zegt hij. “Feit is dat ze je al die tijd aan het lijntje houden”, vult Dekker aan.

Ze zijn niet te spreken over de gang van zaken, en dat is misschien nog wel licht uitgedrukt. “We wonen al 42 jaar in dit huis, maar het is nog nooit zo beroerd geweest”, foetert Hilly. “Ze hebben aangekondigd dat ze gaan schilderen. Nou, ik denk dat ze meer hout dan verf nodig hebben.”

Dat de buitengevel niet aangepakt kan worden, snapt ze wel. “Maar het binnenwerk is ook al zolang blijven zitten. Als ze dat toezeggen, dan zijn bewoners al een stuk rustiger.” Wetland koos ervoor om in eerste instantie alleen schilderwerk te benoemen in de brief. “Dat we nu gaan schilderen komt doordat het maken van nieuwe plannen tijd kost”, legt Bentink uit.

“Onze ervaring leert dat gesprekken met buurtbewoners, gemeente en het aanvragen van nieuwe vergunningen veel tijd kost. Wij zijn hier graag eerlijk over. Het schilderwerk is bij sommige woningen een aantal jaar geleden niet gedaan, omdat we wisten dat deze grote renovatie eraan kwam.”

Wetland vindt dat ze de bewoners nu niet meer met het oude schilderwerk kan laten zitten. “Daarom laten we dit voorjaar een schilder de woningen die meer dan zeven jaar geleden geschilderd zijn opknappen, voordat we aan de slag gaan met de nieuwe plannen.”

De oude plannen waren al in een vergevorderd stadium. “We mochten de kleur van de stenen uitzoeken”, grinnikt Hilly. Samen met Dekker zat en zit ze in de klankbordgroep. “Qua raam kon je kiezen. Maar verder werden de tekeningen weer opgerold en was het weer klaar”, zegt ze. “Het was allemaal al rond, we hebben nooit meer wat gehoord. Dit hadden ze ons als klankbordgroep toch moeten vertellen.”

Maar die ervaring is bij Wetland Wonen toch echt anders. Ook nu wordt er een klankbordgroep in het leven geroepen. "We luisteren serieus naar de ideeën en meningen van de klankbordgroep”, verzekert Bentink. "Soms delen mensen ideeën die voor hen als bewoner heel gunstig zijn, maar niet direct voor de buurman of buurvrouw. Wij proberen naar de hele wijk te kijken en vragen de klankbordgroep dit ook zoveel mogelijk te doen. Als mensen dit anders hebben ervaren hopen wij dat ze ons vertellen wat we anders kunnen doen. Dat is de kracht van een klankbordgroep, dat we met elkaar in gesprek blijven.”

Beide buren, zowel Schuurman als Dekker, hebben last van scheuren, vooral op zolder. “Ik kan er ’s nachts niet van slapen”, zegt Dekker. “Zulke grote scheuren zijn het.” Ze vinden dat Wetland daar iets aan zou moeten doen. “Dat is een van de redenen dat we vinden dat de woningen gerenoveerd moeten worden”, zegt Bentink. “Het, op welke wijze dan ook, aanpakken van de fundering, om verdere scheurvorming te voorkomen, hoort nu bij de plannen om de woningen te verbeteren.”

De komende tijd worden er nieuwe plannen gemaakt. “We gaan opnieuw met een groep betrokkenen om tafel om te kijken hoe we deze woningen kunnen verbeteren. Omdat dit moet passen in het hele wijkplan, kan het zijn dat we het wijkplan aan moeten passen”, vertelt Bentink. Ook de geplande sloop van een aantal woningen gaat voorlopig niet door. Dat ligt stil totdat het aangepaste wijkplan gemaakt is.