Een schets van de ontwikkelingen
Een schets van de ontwikkelingen Beeld: Royal HaskoningDHV

Industrie van Genemuiden kan uitbreiden richting Hasselterdijk, maar bereikt wel de 'uiterste grens'

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Het industrieterrein van Genemuiden kan verder uitgebreid worden richting de Hasselterdijk. De gemeenteraad gaf daar donderdagavond akkoord voor met de vaststelling van de grondexploitatie. De uitbreiding betreft 17 hectare extra voor bedrijven. Daarnaast komt er 5 hectare aan infrastructuur, groen en landschappelijk.

Met het besluit gaat de gemeente richting het eindpunt voor Zevenhont. Het industrieterrein kan niet veel verder uitgebreid worden. Alleen aan de zuidkant wordt nog een ontwikkeling gepland, waar Vebe een nieuw pand wil bouwen.

Het nieuwe gedeelte wordt omringd door een 'robuuste' groenstrook. Verschillende raadsleden gaven aan daar blij mee te zijn. Klaas van Olst noemde het voorstel 'het beste compromis'. "Ook voor ons is de afweging werk en inkomen tegen natuur en groen belangrijk." Wel is het zaak dat de groenstrook de nodige aandacht krijgt, volgens verschillende raadsleden.

"Kunt u zo snel mogelijk starten met de landschappelijke inpassing en de groenstrook?", vroeg BGZ-raadslid Eelko Felix aan de wethouder. "In het verleden hebben we de fout gemaakt dit niet goed weg te zetten. Daar is meerdere keren over geklaagd door omwonenden." Als er nu al bomen geplant worden, vindt hij, dan kunnen die vast groeien. "Als je daarmee gaat beginnen als er al gebouwd is, loop je achter de feiten aan."

Klaas Eenkhoorn (PvdA) nam de raadsleden mee naar zijn jeugd. "Aan de Simondsstraat keek ik uit over de landerijen, waar in de loop der jaren industrieterrein Zevenhont zich heeft ontwikkeld. Nu staan we aan de vooravond van de ontwikkeling van Zevenhont-Oost." Hij noemde dat wel 'de uiterste grens'. "We moeten steeds meer gaan nadenken of we door kunnen gaan om onze lokale bedrijven te kunnen blijven faciliteren en of we daarvoor onze natuur willen blijven opofferen."

We staan aan de vooravond van de ontwikkeling van Zevenhont-Oost

Raadsleden voorzien vooralsnog geen problemen bij het uitgebreide industrieterrein. "Gezien de vraag naar industriegrond is het de verwachting dat dit vrij snel verkocht gaat worden", zei Klaas Huisbrink van de SGP.

Wethouder Harrie Rietman houdt wel rekening met mogelijke tegenvallers. "We weten, van heel recent, dat er in de economie niet veel hoeft te gebeuren voordat je met een andere werkelijkheid geconfronteerd wordt." Het advies van de commissie voor de milieueffectrapportage om ook te kijken naar andere locaties, duidt hij 'positief'. "Dat levert een aantal zaken op waar wij heel veel van kunnen leren."

De uitbreiding komt in de komende tijd nog vaker aan bod in de raadsvergadering, onder andere voor het vaststellen van een bestemmingsplan.