Afbeelding
Beeld: Google Streetview

Woning Vaartweg moet eind volgend jaar weg zijn, deel raad niet te spreken over nieuwe kavel

(door Enrico Kolk)

HASSELT - De verzakte woning aan de Vaartweg moet eind volgend jaar gesloopt zijn. Dat zei wethouder Gerrit Knol donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. De raad stelt nu 362.500 euro beschikbaar voor aankoop, sloop en sanering voor het pand aan de Vaartweg.

"Jammer dat het zo lang geduurd heeft", merkte CDA-raadslid Martijn Riezebosch op. Tamme Spoelstra van de ChristenUnie is iets voorzichtiger. "Dit was een proces met leerpunten voor college en raad", stelde hij. "Deze zware bevalling levert uiteindelijk een mooi kind op." Jarenlang, al sinds 2009, was er getouwtrek tussen de eigenaar van de woning en overheidsinstanties. "We blijven met een kater achter", ontnuchtert PvdA-raadslid Klaas Eenkhoorn. "Goedkoop blijkt toch weer duurkoop, want we zullen in de toekomst toch op zoek moeten naar meer veiligheid op deze plek."

CDA, VVD en BGZ stelden voor dat het college op zoek gaat naar een andere locatie voor nieuwbouw. Dat staat in het voorstel gepland aan de overkant van de weg, maar daarover rezen in de raad de nodige vragen. Raadsleden vroegen onder meer waarom dat niet ergens anders kan. “Geef maar aan waar dan”, reageerde Knol.

80.000 euro van het beschikbaar gestelde geld komt ten laste van het uitvoeringskrediet voor de komgrensmaatregel Vaartweg- Ter Wee - Zandvoortweg, omdat er door de verplaatsing meer zicht komt op het verkeer. “Dat biedt daarmee ook voordelen in de zin van (het gevoel van) verkeersveiligheid”, aldus het college.

Verschillende raadsleden opperden dat er veel eerder een eind had moeten komen aan het getouwtrek rond de woning. Wellicht was het dan mogelijk geweest om een rotonde aan te leggen op de plek waar nu een vluchtheuvel gecreëerd is. "Waarom gebeurt het nu pas?", vroeg Bastiaan Tamminga van BGZ. "Destijds is ervoor gekozen, omdat het anders de gemeente enorm veel geld zou gaan kosten, niet te kiezen voor de meest veilige rotonde."

Het voorstel van CDA, VVD en BGZ haalde het niet, omdat volgens ChristenUnie en SGP de financiële dekking van het plan niet geborgd is. De kavel waar een nieuwe woning moet komen is in 2004 aangekocht. Volgens Knol is de waarde daarvan nu 7,50 euro per m2.

De gemeente verwacht die grond te kunnen verkopen voor 300.000 euro. Wethouder Gerrit Knol is vooral blij dat er nu een oplossing gekomen is. "Er komt een einde aan een zeer langlopend dossier."