Afbeelding
Stockfoto

Verdachte poging tot doodslag vast

ZWOLLE - Een 19-jarige man uit Genemuiden blijft nog in voorarrest zitten op verdenking van poging tot doodslag, besloot de rechtbank vanmiddag. Verder werd duidelijk dat er twee medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) schriftelijk gehoord gaan worden. Zij waren betrokken bij het onderzoek naar de toedracht van een aanrijding in Genemuiden.

R.E. heeft op 23 juni volgens het Openbaar Ministerie opzettelijk een stadsgenoot aangereden met zijn auto. Dat gebeurde aan de Karst de Langestraat. Het OM ziet dit als een poging tot doodslag. Aan dat ongeval was al het nodige voorafgegaan. De verdachte en het slachtoffer zouden de dagen voor het ongeval al in conflict zijn geraakt met elkaar. Volgens het slachtoffer had R.E. hem al een keer geslagen met een voorwerp. De daaropvolgende dag werd het slachtoffer op het industrieterrein van zijn bromfiets gereden door verdachte in zijn Mercedes Benz.

Mogelijk was de twintiger die bewuste 23 juni zoekende naar zijn slachtoffer om hem van de sokken te jagen. Getuigen zagen hem met hoge snelheid en piepende banden door Genemuiden rijden. Het moet een enorme klap zijn geweest. “Hij lag meer dan tien meter verderop na het ongeval”, vertelde een betrokkene van het slachtoffer tijdens een eerdere zitting in september. Verdachte blijft echter zeggen dat het gaat om een aanrijding.

Tijdens diezelfde zitting in het najaar wilde de advocaat van R.E. ook dat er nader onderzoek zou komen naar het ongeval. Het rapport van de VOA zou niet correct zijn en op wens van advocaat Jansma werd afgelopen periode een aanvullend onderzoek gehouden door het NFI. Het dossier van het NFI werd 15 december deels behandeld in de Pro Forma zitting. De VOA en het NFI kwamen beide met een andere analyse voor de dag. Dat schepte verwarring.

Om duidelijk te krijgen welke van de twee partijen (VOA of NFI) het beste beeld schetst over het ontstaan van de aanrijding, worden de onderzoekers binnenkort gehoord. Dan moet duidelijker worden of R.E. zijn slachtoffer moedwillig aanreed of dat het een noodlottig ongeval betrof. Als dat duidelijk is, kan de zaak ook inhoudelijk behandeld worden.

Verder worden de bestaande camerabeelden uitvergroot voor de eerstvolgende en vermoedelijk laatste zitting. Een verzoek van de advocaat om cliënt vrij te laten werd niet toegewezen. "Het is zwaar in de cel, maar dat past bij dit feit”, aldus de officier van justitie over de beslissing van de rechter om de jongeman vast te houden. Op 9 maart gaat de zaak verder.