GGD: één procent van testuitslagen is vals-positief

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – Wanneer mensen zich laten testen zonder dat zij besmet zijn met het coronavirus, vergroot dat de kans op een vals-positieve uitslag. Hoeveel dat er in Zwartewaterland echter zijn, is onbekend, wel zal dat aantal volgens berekeningen niet hoog liggen.

GGD IJsselland heeft geen zicht op het aantal vals-positieve meldingen dat wordt afgegeven bij het testen op corona. “De positieve uitslagen die we binnen krijgen, behandelen we als positief”, laat een woordvoerder weten. “In 99 procent van de testuitslagen, klopt die ook. Hoe meer mensen zich laten testen, hoe groter dus het aantal dat de kans heeft op een vals-positieve uitslag. 1 procent van 100 is meer dan 1procent van 10. ” De GGD rekent niet met een foutmarge. “In onze dagcijfers nemen we het aantal testen die in onze GGD testlocaties zijn uitgevoerd, mee. Daarnaast zetten we dan het aantal positieve meldingen. Dat zijn ook meldingen van instellingen die zelf testen, commerciële testlocaties, enzovoorts.” Bij alle mensen met een positieve uitslag wordt bron- en contactonderzoek ingezet. “In principe zijn het allemaal mensen met klachten die zich laten testen”, merkt een woordvoerder van de GGD op. Mensen die positief getest zijn moeten in ieder geval een week in quarantaine, totdat ze 24 uur klachtenvrij zijn.

“Zijn er mensen positief getest die geen klachten hebben, dan is het advies om 72 uur in thuis isolatie te gaan, vanaf de testdatum”, aldus de GGD.Over de mensen die onterecht in quarantaine moeten zei RIVM-viroloog Chantal Reusken tegen NRC: "Dat doe je voor de samenleving. You take one for the team." De GGD laat weten dat meerderen zich laten hertesten om te kijken of de besmetting weg is. “Dit heeft geen zin, binnen 8 weken na de vorige positieve uitslag. Is de corona-infectie langer geleden en heb je opnieuw klachten, laat je dan wel testen.” Het beleid aangaande hertesten zal herzien worden.