Gabriëlle en Arwin van Dijk op hun thuiskantoor.
Gabriëlle en Arwin van Dijk op hun thuiskantoor. Foto: Enrico Kolk

Arwin en Gabriëlle van Dijk helpen mensen die in
schulden zitten: 'Er zit altijd een verhaal achter'

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - “Het is echt niet altijd zo dat mensen met schulden veel honden hebben en vooral sjekkies roken”, zegt Gabriëlle van Dijk. Samen met haar man Arwin helpt ze mensen die in de schulden beland zijn.

“Maar vooral de mens achter de schulden”, benadrukt ze. “Er is vaak een reden dat mensen in de schulden komen”, vertelt Arwin. “En dat is ook mede bepalend of mensen terug kunnen naar een situatie waarin ze zelfredzaam zijn.”

Want dat is het doel van het echtpaar, dat samen Van Dijk Sociaal runt. “De vraag is of dat altijd kan”, volgens Arwin. “Er zijn ook mensen die op andere gronden onder bewind staan”, vult Gabriëlle aan. “En er zijn ook mensen die van zichzelf weten dat het mis kan gaan en daarom liever onder bewind blijven.”

Toch is dat niet altijd het geval. “We hadden een gezin met 180.000 euro schuld en die doen het nu weer zelf. Doordat je mensen op financieel gebied kunt ontlasten, krijgen ze ook ruimte om over andere dingen na te denken.”

En dat is heel belangrijk wanneer iemand schulden heeft, stelt het echtpaar. “Als ze eenmaal in een negatieve spiraal zitten, dan wordt dat het perspectief”, zegt Arwin. “Vaak kunnen ze daarom in het begin niet rationeel nadenken. Ze zijn helemaal gericht op het negatieve.”

Schuldhulpverlening geeft in dat opzicht heel veel rust voor mensen, zegt Gabriëlle. “We hadden een man die behoorlijk beschadigd was in vertrouwen. Op een gegeven moment vertrouw je dan niemand meer. We proberen dan een vertrouwensband op te bouwen door vooral mee te denken en te luisteren.”

Het echtpaar maakt voor veel mensen verschillende spaarpotjes. “Wil je eens wat hebben of komen, dan kun je zelf meekijken hoeveel er is en kijken of het kan. We willen mensen ook tools geven zodat ze ook zelf wat kunnen doen”, legt Arwin uit.

De grondhouding moet echter wel zijn dat mensen er zelf voor openstaan. “Eigenlijk maakt het niet uit wie of wat iemand is. Het begint ermee: willen mensen geholpen worden en zijn ze bereid om wat te doen. Als mensen niet aan het werk willen, dan kunnen ze ook niet geholpen worden”, stelt hij vast. “Als dat niet zo is, dan ben je alleen maar bezig om mensen aan de oren mee te trekken.”

Die ervaring deelt ook zijn vrouw: “Bemoeizorg werkt niet. Ik wil alleen werken met mensen die mij ook willen.” Ook schaamte speelt daarin een grote rol. “Dat is er veel”, merkt Gabriëlle. “Mensen komen soms op het punt dat ze bijna verdrinken. Ze willen niet geholpen worden tot ze zover zinken dat ze het zonder hulp niet meer redden.”

Vanuit diverse gemeenten helpen ze inmiddels ook ondernemers met schulden. “Ze zijn niet voor niks ondernemer, die willen graag zelf wat doen”, volgens Arwin. “Voordat die zich melden, zijn ze vaak al ver heen.”

Ondernemers die hulp vragen, maar geen levensvatbaar bedrijf hebben, kregen de laatste jaren ook niet snel hulp van gemeenten. “Dat is vaak omdat ze de kennis missen. Het zijn nu eenmaal geen ambtenaren die ook een bedrijfsadministratie kunnen voeren.”

Naast ondernemers krijgen ook ‘gewone’ mensen hulp van de Van Dijken. “We doen dit werk omdat we zo van betekenis kunnen zijn”, vertelt Gabriëlle. “Pas sprak ik iemand die vroeg wat ik voor werk deed”, zegt Arwin. “Zij conclusie was ‘je helpt mensen die hun geld opmaken aan gokken en drank’. Maar in de praktijk is dat maar een minuscuul gedeelte van wat het is. Er zit altijd een verhaal achter.”