Afbeelding
Bas Wilberink

CDA: klokken luiden met
komende jaarwisseling

ZWARTEWATERLAND - CDA Zwartewaterland roept kerken op om hun klokken te luiden tijdens de jaarwisseling. “Volgens mij hebben we in elke kern wel een kerk met klokken”, reageert fractievoorzitter Margreet Bosma.

Eerder vorige week werd onder andere in Woerden tijdens de raadsvergadering gevraagd of het mogelijk is dat tijdens de jaarwisseling kerkklokken te horen zouden zijn. “Dit jaar geen vuurwerk! Daarom roepen we alle kerken op om met Oud & Nieuw om 0.00 uur de kerkklokken te luiden”, schrijft de Zwartewaterlandse afdeling van de partij op Twitter.

In Hasselt gebeurt dat al, reageert Drikus van der Kolk op Facebook. "De klokken worden met de jaarwisseling om middernacht 0.00 uur tot 0.10 uur geluid. Dit gebeurt al vanaf 1 januari 1982", schrijft hij. "Ik heb dit toen in overleg met de kerkvoogden en de gemeente Hasselt weer ingevoerd. In 1986 is het luiden van de grote klok bij begrafenissen weer ingevoerd. De klokken zijn van de burgelijke gemeente, en worden door de koster van de kerk geluid. Ik heb dit altijd gedaan en de kosters doen het nu nog."

Met oud en nieuw wordt het klokgelui dan aangevuld met toeterende schepen. "Nu liggen hier haast geen schepen meer met oud en nieuw." Volgens Van der Kolk heeft het geluid van de klokken met oud en nieuw moeite om boven al het andere lawaai uit te komen. "Zodat ze op afstand slecht te horen zijn."

Wellicht is dat dit jaar anders, nu er geen vuurwerk afgestoken mag worden.