Carbidschieten op het Havenplein in Genemuiden
Carbidschieten op het Havenplein in Genemuiden Archieffoto: Klaas Noordstra

Burgemeester Bilder over carbid en corona

ZWARTEWATERLAND - Voornemens om te gaan carbidschieten heeft burgemeester Bilder vooralsnog niet, zei hij donderdagavond op ZwartewaterFM. Mocht zijn agenda het toelaten, dan komt hij wellicht wel een kijkje nemen.

“We hebben van het carbidschieten gezegd dat het een traditie is die buiten het vuurwerkbesluit valt”, stelde Bilder. “Maar het moet natuurlijk wel onder de voorwaarden die gelden, zoals anderhalve meter afstand en een groepsgrootte van niet groter dan twee personen.” In het verleden werd er nog weleens een partytent opgezet bij het schieten. “Maar gezelligheid eromheen organiseren, dat is niet de bedoeling. Ik hoop dat mensen daar verantwoord mee om weten te gaan.”

Daar heeft de burgervader alle vertrouwen in. “In het hele traject van de afgelopen negen maanden heb ik steeds gezien dat de overgrote meerderheid en zeker ook jongeren zich keurig netjes hebben gedragen en zich naar de regels hebben gevoegd. Daar heb ik veel waardering voor.”

Bekeuringen

Er zijn tot op heden niet veel bekeuringen uitgeschreven, weet hij. "Maar er is nog steeds serieus iets aan de hand. De afgelopen week is er ook weer iemand aan corona overleden. We hebben hier niet te maken met een pakket maatregelen om ons te knechten, maar om het virus het hoofd te bieden en de gezondheid van de medemens niet in gevaar te brengen. Als je dat beseft, ben je ook geneigd je aan die regels te houden. Het kan gaan om een zaak van leven en dood.”