In de keuken van Hotel Zwartewater worden de voorbereidingen getroffen voor het kerstdiner. Op eerste en tweede kerstdag worden bestellingen afgehaald.
In de keuken van Hotel Zwartewater worden de voorbereidingen getroffen voor het kerstdiner. Op eerste en tweede kerstdag worden bestellingen afgehaald. Foto: Richard Tennekes

Gasten noodgedwongen thuis aan het kerstdiner

(door Robert Jansema)

ZWARTSLUIS - Eigenaar Sander Frank van Hotel Zwartewater had graag gezien dat zijn restaurant tijdens de kerstdagen goed gevuld zou zijn. Normaal gesproken krijgt hij op 24, 25 en 26 december ruim 1800 gasten over de vloer. Nu richt het etablissement zich op afhalen en bezorgen. “Ik heb de bestellingen voor komende week nog niet gezien, maar die cijfers van voorgaande jaren halen we denk ik niet in”, vertelt hij. Vorige week moest het roer plots om in de keuken. “We hadden verwacht dat we onze hotelgasten nog wél een kerstdiner konden voorschotelen in het restaurant. Dat zit er niet in met de nieuwe maatregelen. Nu kunnen ze kiezen uit onze kaart en brengen we dat op de hotelkamer”, merkt de ondernemer op.

Thuis de finishing touch

Gasten die komende dagen van de Sluziger gerechten willen genieten, kunnen dat doen via bezorg- en afhaalservice. "We hebben een ontbijtjes en brunches samengesteld. Men kan dat (online) bestellen. Vervolgens brengen we dat op eerste- of tweede kerstdag langs. De bestelde diners kunnen hier ‘s avonds afgehaald worden”, vertelt Sander. De laatste finishing touch aan het kerstdiner volgt in eigen keuken: "Mensen die hier een gerecht bestellen leggen er thuis de laatste hand aan, we doen een instructieformuliertje bij de verpakking in. Het vraagt allemaal veel voorbereiding. Afgelopen weken hebben we bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met het verpakken van de afhaalmenu's.” Terwijl het keukenpersoneel de handen vol heeft aan de voorbereidingen van de menu's werkt de bediening mee aan andere werkzaamheden. "Schoonmaken, bezorgen en technische klusjes”, somt Sander Frank op. Al met al blijven het vreemde feestdagen voor de ondernemer en het team.