Afbeelding
Foto: Erik Akkerman

Jeugd Trainingsgroep het Zwartewater
loopt speciale Oliebollenloop

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - Bij de Oliebollenloop stonden vorig jaar zo’n driehonderd lopers aan de start. Afgelopen zaterdag waren dat er 23, allemaal jonge leden van de organiserende vereniging Trainingsgroep het Zwartewater.

De jaarlijkse Oliebollenloop van Trainingsgroep het Zwartewater was altijd een klein evenement met zo’n vijftig deelnemers. Enkele jaren geleden werd gekozen voor een andere aanpak. “We hebben de Veldschuur erbij betrokken en een wedstrijdelement erbij gedaan. Daarnaast hebben we een jeugdloop toegevoegd”, vertelt Klaas Arkema van de wedstrijdcommissie van Trainingsgroep het Zwartewater.

Mooie omgeving

In 2017 werd de loop geteisterd door regenval, maar een jaar later stond er ruim tweehonderd deelnemers aan de start. In 2019 oversteeg het aantal deelnemende lopers de driehonderd. “Dat was een mooi succes. We realiseren ons vaak niet hoe mooi deze omgeving is. Vorig jaar deden er zelfs mensen uit België mee. Ze dachten eerst dat de loop in het Belgische Hasselt was. Toen ze erachter kwamen dat ze naar Nederland moesten, zijn ze toch gegaan en ze waren na afloop super enthousiast”, aldus Arkema.

Virtuele 4 EM

We proberen mensen wakker te houden door dingen te verzinnen

De editie 2020 had zo mooi kunnen zijn, maar vanwege de coronamaatregelen was het uiteraard onmogelijk om een groot loopevenement te organiseren. Het was daarom mooi dat zaterdag de eigen jeugdleden wel de kans kregen om te lopen. Andere lopers kunnen individueel de loop volbrengen via de virtuele 4 EM van Bakkerij Blom. Inschrijven via inschrijven.nl.

Afgelopen zaterdag is de route beschikbaar gekomen. Deelnemers mogen zelf het moment bepalen wanneer zij de route lopen. Na afloop kunnen zij onder vermelding van hun naam, in combinatie met het startnummer, een zak van tien oliebollen tegen 25 procent korting kopen en een herinnering ophalen bij Bakkerij Blom in Hasselt. Dit kan van 28 tot en met 31 december.

Eerder dit jaar bedacht Trainingsgroep het Zwartewater Hasselts Halve, een coronaproof hardloopevenement, bestaande uit vier routes die gezamenlijk een afstand van 21,1 kilometer vormden. Deelnemers konden deze routes lopen van 16 mei tot en met 13 juni. Meer dan honderd lopers schreven zich in en deden mee.

250 bidons

Bij de Virtuele 4 EM hoopt Trainingsgroep het Zwartewater weer op veel deelnemers. “We hebben ingezet op maximaal 250 deelnemers. We hebben zoveel bidons geregeld, maar ik ben heel blij als 100 mensen de 4 Engelse Mijl gaan lopen”, aldus Arkema. “We willen mensen in beweging brengen. Dit is een hangperiode rond Kerst en Oud en Nieuw en er valt voor lopers momenteel heel veel weg. Er zijn geen wedstrijden. Dit voorziet in een behoefte. Daar ben ik van overtuigd.”

Meedoen met de Virtuele 4 EM kost slechts 2 euro. “We willen in de regio in deze tijd iets bieden. Dat kost wat en dat moeten we wel terugverdienen. Daarvoor krijg je een gratis bidon en 25 procent korting op een zakje oliebollen.”

Koningsloop

Volgend jaar staat de traditionele Koningsloop weer op het programma in Hasselt. “Een prachtig evenement met veel deelnemers. Een loop waarin alle highlights in Hasselt zijn opgenomen.” De vraag is of de Koningsloop wel door kan gaan. “Ik denk dat het niet op de gebruikelijke manier kan. Als het kan, gaan we het doen. We kunnen de starttijden van de lopers uit elkaar halen, daar is ruimte voor. De draaiboeken liggen klaar. Als we los mogen, gaan we los. We moeten kijken wat mogelijk is, maar we gaan wel iets organiseren. Minimaal een virtuele Koningsloop”, aldus Arkema.

Discipline

Hij hoopt dat mensen in deze coronatijd in beweging blijven. Bij Trainingsgroep het Zwartewater zijn bijna alle leden de club trouw gebleven. "95 procent van de leden zijn er nog. Maar je hebt altijd mensen die de verbinding met een groep nodig hebben. Als dat dan voor een behoorlijke tijd wegvalt, stoppen ze er op een gegeven moment gewoon mee. Als sporter heb je nu meer discipline nodig. Je kunt niet trainen in een groep en er zijn geen wedstrijden. We proberen mensen wakker te houden door dingen te verzinnen en ze zo weer enthousiast te maken", besluit Arkema.