Jan Blei wil in 2021 een programma maken over buitenaards leven.
Jan Blei wil in 2021 een programma maken over buitenaards leven. Foto: R. Jansema

Radiomaker Jan Blei verlaat 'Actueel' na 20 jaar

ZWARTSLUIS - Na meer dan 20 jaar verkast de stem van Jan Blei. Hij stopt met het samenstellen en presenteren van Zwartewater FM Actueel.

Door: Robert Jansema

Sinds 1998 was het warme en rustige stemgeluid van Blei te horen op radio. In eerste instantie alleen in de Sluziger ether. Hij begon als vrijwilliger bij de ROOZ (Radio Omroep Organisatie Zwartsluis). Over zijn toetreden vertelt Jan: “Mijn vrouw Christien had eind jaren negentig een programma onder de noemer ‘Op de koffie’. Op zaterdagochtend had ze een gast in de studio waarmee ze sprak over allerlei zaken. Radio maken kon mij eerst niet zoveel interesseren. Maar door het programma van Christien kreeg ik er aardigheid in en begon ik het een beetje te volgen.”

Zo gebeurde het dat Blei ook betrokken raakte bij het actualiteitenprogramma van de ROOZ. “Toen hadden we alleen Zwartsluis onder de hoede. De studio zat aan het Westeinde en we hadden iedere donderdagavond redactievergadering. Het waren mooie tijden, we zonden veel uit op locatie. Ook toen we fuseerden tot een gemeentelijke omroep bleef dat zo. In de loop der jaren werd dat wel minder vanwege een gebrek aan technici. Het blijft tenslotte vrijwilligerswerk.” Of radio in zijn begintijd meer leefde dan nu, is volgens Blei lastig te zeggen. “Het was en is moeilijk te meten. Toch blijkt tijdens de coronacrisis dat de omroep een relevante rol speelt.” Blei (65) legt uit dat hij ’t meest in zijn sas is, als hij ‘gewoon’ lekker met een gast kan praten: “Mij niet gezien in het bestuur. Ik ben verder ook geen snelle nieuwsjager. Ik zoek in een gesprek liever de achtergronden van het nieuws op. Vaak was er in het eerste uur ruimte voor ‘het snelle nieuws’ en nodigde ik in het tweede uur van Actueel een studiogast uit.” "Na ruim twintig jaar is het mooi geweest. Een programma als Actueel vraagt veel voorbereiding op de vrijdag. Die tijd kan ik nu besteden aan onder andere theaterproducties. Verder ben ik bezig met de terugkeer van het radioprogramma ‘Shorelines'. In die show gaan Erwin Noorman en ik onder andere dieper in op mysteries rondom buitenaards leven en sterrenkunde”, vertelt Blei die dankzij het nieuwe programma dus wél betrokken blijft bij ‘zijn' zender.