OK Vitaal: 'Negatieve test is geen vrijbrief, volg de richtlijnen'

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – “Ik had in eerste instantie de gedachte van: ‘Wat gebeurt er nou?’”, zegt Berthran Selles van OK Vitaal. Uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum bleek dat de test die ook OK Vitaal gebruikt 40 procent van de coronagevallen niet vaststelde.

“Door de storm van berichtgeving pakken wij ons vaste baken: RIVM en GGD”, reageert Selles. Zij stellen dat de test wel betrouwbaar is. “De Abbott test heeft een specificiteit van 99,4 procent. Als de uitslag dus positief is, dan is iemand in 99,4 procent van de gevallen inderdaad positief.” Bij een negatieve uitslag ligt dat anders. “Dan ligt de sensitiviteit tussen de 85,5 procent en 96,8 procent. Gemiddeld is dat boven de 90 procent.” Een coronabesmetting is niet altijd direct te meten. “Als je vandaag negatief getest wordt, kun je over drie dagen positief zijn. Een negatieve test is geen vrijbrief. "Een test kan pas na vier dagen definitief vaststellen of je besmet bent.”, legt hij uit. "Het onderzoek in Leiden is uitgevoerd op maar 300 personen. Een ander onderzoek, van UMC Utrecht, had een populatie van duizenden."
Iemand met negatieve testuitslag maar met corona-gerelateerde klachten moet zich wel aan de richtlijnen houden. “Je moet, als je klachten hebt, risicogroepen vermijden. Ook al ben je negatief”, zegt Selles, die zich daarbij baseert op de richtlijnen van het RIVM. De door OK Vitaal gebruikte test is een van de beste sneltesten, weet hij. “Deze test wordt volop gebruikt door de GGD in de IJsselhallen maar ook in Duitsland en Frankrijk. Daarmee is de test niet per definitie goed, maar het geeft wel wat aan, die landen zijn ook niet achterlijk.”
De sneltest is een antigenentest, maar OK Vitaal neemt ook een antistoffentest af. Dat is een bloedtest. “Die is technisch op orde, maar is nog niet door de valide keuring van RIVM en GGD heen”, vertelt Selles. “We controleren daarmee de goedgekeurde antigenen-sneltest. Als de sneltest negatief aangeeft maar de bloedtest positief, dan voeren we opnieuw een antigenen-sneltest uit.” Hoe die test wordt afgenomen, luistert namelijk nauw. “Dit moet door met een wattenstaafje/swab een aantal keer langs de huig te gaan. En als je daar bent, krijg je kokhalsneigingen. Maar het moet echt daar.”

Lees verder op pagina 7.