Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

d'Overtoom-beheerder Eddy Beens gelooft in combinatie sport en cultuur

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Eddy Beens verheugde zich als beheerder van d’Overtoom op een druk jaar vol evenementen in de sporthal van Genemuiden, maar toen kwam de coronacrisis en werd het een stuk rustiger in de sporthal. En dat geeft Beens toch een vreemd gevoel. “Voor het eerst in 35 jaar heb ik vrij tussen Kerst en Oud en Nieuw.”

Beens is al vele jaren een bekend gezicht in d’Overtoom. “Ik werk hier al vanaf 1984. Daarvoor was ik vrijwilliger bij het jongerenwerk in d'Overtoom en stratenmaker. In 1984 belde Piet Bonthuis. Of we konden praten. ’s Avonds was ik beheerder van d’Overtoom en was ik dienst van Stichting Verenigingsgebouw d’Overtoom”, lacht Beens. Hij werkt nauw samen met Meike van Ommeren. “Zij is zakelijk beheerder en ik ben de uitvoerende beheerder. We overleggen alles met z’n tweeën”, aldus Beens. Daarnaast is Jac Tuinman parttime beheerder en zijn er nog oproepkrachten.

Cult Café

In al die jaren heeft Beens zijn werk als beheerder met veel plezier gedaan en dat is nog steeds het geval. “Natuurlijk mopper je wel eens, maar ik vind het nog steeds leuk. Ik hou ervan om mensen te verbinden. Dat is m’n sterkste punt. Ik voel me hier als een vis in het water. Ik heb er wel eens aan gedacht om een kroeg te beginnen, maar ben meer een organisator dan een kroegbaas.” Beens haalt er veel voldoening uit om culturele evenementen te organiseren in d’Overtoom. Zoals bijvoorbeeld de leuke avonden Cult Café in de kantine. “Het is gemakkelijk te organiseren en het trok wel zo’n zestig man. In september hebben we het nog twee keer gedaan. Jammer dat we het voorlopig niet meer kunnen doen”, aldus Beens.

Vrije zaterdagen

Ik ben nog steeds bezorgd dat sommige verenigingen gaan omvallen.

Onlangs gingen de binnensportaccommodaties weer in het slot, net als tijdens de eerste lockdown. In deze coronacrisis heeft hij meer tijd voor andere dingen. “Normaal draai ik in deze tijd 50 uur in de week. Dat is nu teruggelopen tot zo'n 38 uur. Dat is best vreemd. Ik ben hele zaterdagen vrij en ineens ben ik ’s avonds veel eerder thuis. Dan kom je erachter hoeveel slechte televisie er in Nederland is”, lacht Beens.

Zorgen

Het was best even schrikken voor Beens in maart toen het coronavirus zich snel verspreidde en strenge maatregelen werden afgekondigd. “Toen wisten we nog heel veel niet. De sporthal ging dicht en ik maakte me zorgen over familie en bezoekers. Ik ben nog steeds bezorgd dat sommige verenigingen gaan omvallen. Neem nu de sjoelvereniging. Die hebben veelal oudere leden. Je kunt je afvragen of dat straks wel weer doorgaat. Hetzelfde geldt voor het zangkoor Anders dan Normaal.

Klussen

In de weken dat de sporthal dicht was is er veel onderhoud gedaan. “De hal is gesausd. Ik ben op plekken geweest waar ik 35 jaar nooit heb vertoefd. Bijvoorbeeld achter schotten. De verlichting is aangepakt. We hebben nu LED-verlichting in de hal, in de gangen en in de kleedkamers. Dat hebben we met ons eigen ploegje gedaan. Die investering hebben we in 1,5 jaar weer terugverdiend.”

Maximaal faciliteren

Medio mei ging de sporthal weer open. Beens deed er alles aan om weer bedrijvigheid te krijgen in d'Overtoom. "Ik heb zoveel mogelijk ingezet op jeugd. Ik heb ze zoveel mogelijk laten spelen en toernooien laten spelen. We zijn een sporthal en daar moet reuring zijn. Ik heb geprobeerd om iedereen maximaal te faciliteren binnen de mogelijkheden. Verenigingen konden hier weer terecht. Uiteraard mocht de kantine niet open. Per 1 juli mocht dat wel weer. Normaal gesproken zijn we in de zomer vier á vijf weken dicht. Nu was dat maar drie weken. Maar nu zijn we weer terug bij af."

Sport en cultuur

Hij is niet bang voor de toekomst. "Maar de coronacrisis raakt ons ook. We hebben maanden geen horeca-omzet gehad. Dat kost een flinke smak geld. Maar onze kracht is de combinatie sport en cultuur. Daar kun je goed geld uithalen. Mijn wens is dat we straks meer gaan inzetten op cultuur. Meer voorstellingen en concerten. Daar waren we al goed mee bezig. We werken samen met Stichting Cultuur Educatie Genemuiden en de bibliotheken. Dat gaan we weer oppakken. Onze sporthal draait straks wel weer door, al denk ik dat het sportseizoen nu verloren is. Maar we staan overal voor open. Als ze bijvoorbeeld een regionale volleybalcompetitie willen opzetten, dan staan we daar zeker voor open tot en met eind juni. We zijn coulant geweest naar onze huurders. Ik ben ervan overtuigd dat ons dat in de toekomst ook wat op gaat leveren.”