Henk Klasen (l) en Harry Brouwer.
Henk Klasen (l) en Harry Brouwer. Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 8: Vogellust


(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 8 gaan we op bezoek bij Vogellust. Een gesprek met voorzitter Henk Klasen en secretaris Harry Brouwer

Vogellust werd opgericht op 9 mei 1962. Brouwer en Klasen zitten al jarenlang in het bestuur van de vogelvereniging uit Genemuiden. "We kennen elkaar al veertig jaar. Samen hebben we een natuurvereniging opgericht en van het een kwam het ander. Veel mensen zien besturen als werk, wij zien het als hobby", vertelt Klasen.

PR

Elk jaar kijken de leden van Vogellust uit naar de tentoonstelling in d’Overtoom. maar dit jaar is alles anders. Door de coronacrisis kon de tentoonstelling dit jaar in november niet doorgaan.

“Onze tentoonstelling is onze PR voor het hele jaar. Daar maken we het financiële plaatje mee rond. Onze show trekt in vergelijking met shows bij andere verenigingen heel veel bezoekers”, zegt Klasen. “Het is vervelend voor de saamhorigheid en ook voor de bewoners van De Meente. Ze krijgen elk jaar een rondleiding met koffie en gebak. Het is echt hun uitje”, vult Brouwer aan.

We zijn een topvereniging op vogelgebied.

Gezellige avond

De twee bestuursleden zijn lovend over d’Overtoom als locatie voor de tentoonstelling. “We hebben daar volop ruimte. Geen enkele vereniging heeft zo’n mooie locatie. Wij maken er altijd echt wat van. Een loterij, Rad van Fortuin, een prijzenboom en gratis hapjes. Sommige mensen komen niet eens voor de show, maar willen gewoon een gezellige avond”, aldus Klasen. “We hebben heel veel sponsors. De gunfactor is groot. In een stad als bijvoorbeeld Zwolle is dat toch anders”, vervolgt Brouwer.

Daarnaast stelt de bond serieuze prijzen beschikbaar. Het bondskruis voor de kampioen van de vereniging. Per vijftig ingezonden vogels wordt één medaille beschikbaar gesteld. Daarnaast wordt er voor de jeugd een apart klassement opgemaakt en wordt er een stimuleringsprijs uitgereikt.

Onderling contact

In deze coronatijd zijn er meer dingen die worden gemist bij Vogellust. “We missen de onderlinge contacten. Normaal hebben we elke maand een vergadering. Dat is weggevallen”, zegt Brouwer. Klasen: “En dat is zeker niet alles. Geen barbecue, geen uitje en geen jaarborrel. En je mist dus de inkomsten van de tentoonstelling. Maar onze vereniging is gezond. We kunnen het nog wel uitzingen.” Brouwer vult aan: “Maar met onze tentoonstelling maken we een pot. Daarmee kunnen we de contributie laaghouden. Bij ons betaal je maar 30 euro per jaar. Daar gaat nog een afdracht van 20 euro vanaf. Dan hou je maar 10 euro over.”

Jonge leden

Vogellust heeft zeventig leden. “Dat is wel eens honderd geweest. Maar er zit weer een stijgende lijn in. En het is positief dat we nu ook jonge leden erbij hebben. We zijn een topvereniging op vogelgebied. We hebben een eigen gebouw en een eigen bestuurskamer”, zegt Klasen.

Kanaries

In de vogelsport draait het om drie verschillende soorten vogels: kanaries, tropische vogels en de parkietachtigen. “Elke vereniging heeft een eigen cultuur, die wordt bepaald door een vogelsoort. Bij ons zie je veel kanaries”, aldus Brouwer. Vogelliefhebbers kunnen de vogelsport zo duur maken als ze zelf willen. Een zebravink kost per span 10 euro, maar je hebt ook vogels waar je 2400 euro per span voor betaalt. Ik kweek kanaries en ben meerdere keren Nederlands kampioen geweest. Dan gaan mensen bellen of je nog vogels hebt. Dan kun je andere bedragen vragen", aldus Klasen.

Ontspanning

De verzorging van de vogels vraagt veel tijd. "Je moet er elke dag zijn voor je vogels. Eitjes rapen, zorgen voor schoon drinkwater, zaad en eivoer. Soms moet dat wel drie keer per dag. Tijdens de vakantie kun je elkaars vogels verzorgen. Als je dat niet doet, kun je geen dieren houden”, zegt Klasen. "Maar je krijgt er veel voor terug. Jongen die uit het ei kruipen, dat is een fantastisch gezicht. Aan de vogelsport kun je heel veel plezier beleven. Het is gezelschap voor jezelf. Dan zit je bij je volière en kun je lekker koekeloeren. Dat is echt ontspannend”, lacht Brouwer.