Afbeelding
Foto: Robert Jansema

Jaarwisseling verloopt rustig

ZWARTEWATERLAND - Wethouder Maarten Slingerland is blij met het verloop van de jaarwisseling, meldt hij op Facebook. “Dankbaar dat het goed verlopen is. Wat mij betreft ook een dik compliment richting onze jongeren.”

Op Oudejaarsdag werden totaal zeven incidenten gemeld in Zwartewaterland. Die vonden allemaal plaats voor 22.00 uur. Op Nieuwjaarsmorgen, rond 7.00 uur, werd een bushokje in Zwartsluis opgeblazen.

De politie pakte twee verdachten op voor die actie. Een 18-jarige man uit Zwartsluis en een 20-jarige man uit Zwolle werden door de politie ingesloten voor verder onderzoek, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten. Bij de aanhouding bleek dat de mannen zwaar illegaal vuurwerk hadden. Dat nam de politie in beslag.

De brandweer hoefde tijdens de jaarwisseling niet in actie te komen. Er was alleen een klein brandje op het Havenplein in Genemuiden, aan het eind van de Oudejaarsmiddag. Dat vond plaats in de nasleep van het traditionele carbidschieten, waar overigens geen incidenten gemeld werden. Ook in de andere kernen werd zonder incidenten met carbid geschoten.

De jaarwisseling in de hele Veiligheidsregio was voor de brandweer relatief rustig. “In de hele regio was er sprake van een prima sfeer zowel overdag als ‘s nachts. De samenwerking tussen de hulpdiensten was goed. Wij hebben geen meldingen ontvangen van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers”, schrijft de Veiligheidsregio in een persbericht.

Openbaarheidsdag

ZWARTEWATERLAND - Veel onderdelen uit de geschiedenis van de voormalig gemeenten Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis, maar ook uit Zwartewaterland zijn afgelopen week openbaar gemaakt. Het Historisch Centrum Overijssel (HCO) deed dat in het kader van Openbaarheidsdag, 2 januari.

Bij Historisch Centrum Overijssel bestaat de oogst dit jaar uit archiefstukken uit meer dan 140 archiefblokken, waarin stukken uit de periode 1937 tot 2010 openbaar zijn geworden.

Op Openbaarheidsdag worden archiefstukken openbaar die daarvoor niet, of alleen onder voorwaarden, in te zien waren. Steeds meer archiefinstellingen besteden aandacht aan Openbaarheidsdag, elk jaar op 2 januari. "Een mooi moment om het belang van openbare archieven voor de samenleving te benadrukken", aldus HCO.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding