OK Genemuiden en medewerkers bij de testlocatie
OK Genemuiden en medewerkers bij de testlocatie Foto: OK Genemuiden

OKG blikt terug en vooruit, maar zonder nieuwjaarsreceptie

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – Groter kan het contrast eigenlijk niet zijn. Vorig jaar startte Ondernemerskring Genemuiden (OKG) met een grote nieuwjaarsreceptie waar maar liefst meer dan 200 ondernemers aanwezig waren. 2021 gaat heel anders van start. “Het is kaal zonder nieuwjaarsreceptie”, constateert voorzitter Berthran Selles namens het bestuur van de OK Genemuiden.

“Je mist het nu”, geeft hij aan. “De terugblik op het afgelopen jaar, maar ook de vooruitblik naar het nieuwe jaar.” Normaliter beginnen de voorbereidingen al ver van tevoren, met onder andere het zoeken van een geschikte locatie. “En vanaf november wordt de organisatie heel intensief. We willen het goed neerzetten, want als we wat doen, dan willen we het goed doen.”

In het achterliggende jaar ging de jaarlijkse ledenvergadering al niet door. Dit jaar wel, maar mogelijk pas in het najaar. “We verwachten niet dat we op korte termijn met al onze leden samen mogen en kunnen komen, dus hopelijk kan de vergadering later dit jaar of op een alternatieve manier doorgang vinden.”

Dat betekent niet dat OKG helemaal niets doet. Er liggen genoeg uitdagingen. Een van de belangrijkste: de energietransitie. “Daarbij streven we ernaar dat we de energie die we op het industrieterrein gebruiken ook hier opwekken. En daar ligt een enorme uitdaging.”

Want het energiegebruik op het industrieterrein van Genemuiden is hoog. “Om dat op te wekken, hebben we veel windmolens nodig. Zoveel willen wij ook niet. Vanuit de overheid worden er ook beperkingen opgelegd.” Dat komt onder andere door het nabijgelegen Natura2000-gebied.

De afgelopen tijd is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de energietransitie. “We hebben allerlei scenario’s uitgewerkt, maar we zullen energie van buiten het terrein aangevoerd moeten krijgen. Alles hier opwekken lijkt onmogelijk.”

De mogelijkheden zijn veel, de beperkingen niet minder. Toch liggen verschillende opties op tafel. “Binnen de werkgroep wordt volop nagedacht over de opties. Ook is er overleg met de regio om samen wat te gaan doen.”

Ook de uitbreiding van het industrieterrein staat nog steeds op de agenda. “Dat wordt niet afgezegd”, verzekert Selles. “We hebben hier een mooi terrein met florerende bedrijven. Het is belangrijk dat die bij elkaar blijven, onder andere om de keten van tapijtproductie bij elkaar te houden.”

En daarmee is er al een flinke CO2-besparing op transport, merkt Selles op. “We hebben het hele product en alles eromheen op één terrein. En de kennis daarvan wordt van generatie op generatie overgedragen. Die kennis moeten we hier houden.”

In het komende jaar krijgt de uitbreiding van het industrieterrein daarom meer vorm en inhoud. “We willen de werkgelegenheid behouden voor de volgende generaties. Mensen hebben het erover, bijvoorbeeld over dat laatste stukje efficiency en kwaliteitsverbetering. Ze vinden het belangrijk om de bedrijven en de kennis bij elkaar te houden. Veel medewerkers van bedrijven in Genemuiden zijn trots op “hun” bedrijf. Dat komt omdat ze er met z’n allen voor gaan, het is een stuk arbeidsmentaliteit.”
Die mentaliteit zit volgens Selles ook in de OKG. “De insteek is dat we korte lijnen hebben. Veel ondernemerskringen willen een keer in de maand met elkaar borrelen. Dat doen we niet, want we zijn de hele dag al met elkaar bezig. Elkaar opzoeken, handel doen, dat gaat de hele dag door.”

En nog steeds, ondanks de coronacrisis. “Het verschil met de vorige crisis is dat nu de economie niet ziek is”, stelt Selles. “Toen stortte de economie in elkaar, nu is dat niet het geval.”

De bedrijvigheid werd er dan ook niet minder om, al waren en zijn de gevolgen wel zichtbaar. “Kijk alleen al naar de verkeersdrukte van en naar ons industrieterrein, die nam enorm af. Maar je ziet dat bedrijven heel snel kunnen schakelen.”

Zijn respect spreekt hij dan ook uit voor de lokale middenstand. “Ik heb bewondering voor hoe zij gereageerd hebben en hoe snel ze alternatieve verkoopmodellen realiseerden. En dat geldt ook voor de bedrijven. Die gingen meer samenwerken.”

Ook OKG zelf kwam in actie. In het kader van OK Vitaal werd er een testlocatie in het leven geroepen. “Begin oktober heeft het bestuur het initiatief genomen om een testlocatie te realiseren en stampte die in twee weken uit de grond. Inmiddels zijn 2.000 testen afgenomen en conform het landelijke gemiddelde is daarvan ook bij OK Vitaal 10 procent positief. Die andere mensen konden allemaal weer aan het werk, mits ze geen klachten hadden. De planning en bezetting loopt, het te volgen beleid is gewaarborgd. Wij zijn als bestuur niet meer dagelijks bezig met de operatie, want dat is een rijdende trein.”

Selles benadrukt dat er geen verdienmodel in zit. “We doen als bestuursleden alles vrijwillig. Het is geweldig mooi om te zien dat ondernemers hun hart en ziel erin leggen.”

Alleen al de oproep voor testers noemt hij als voorbeeld. “Er stonden in no time 30 mensen op de stoep om de testen af te nemen. Men ziet het doel, gaat ervoor en wil het perfect hebben. Iedereen gaat er dan voor."

Verder terugblikken op 2020 gaat nu niet met een nieuwjaarsreceptie. Daarom blikt Selles nu, namens het bestuur, in dit artikel terug op het coronajaar.

Naast de OK Vitaal en andere ontwikkelingen zoals hiervoor genoemd, werd in 2020 ook het parkeerbeleid geïmplementeerd. Het parkeerbeleid brengt orde en veiligheid op het industrieterrein. “De bebording en belijning zijn aangebracht, de handhaving vindt plaats sinds 1 januari.”

Het plan is gemaakt. “We bundelen de ideeën van onze leden, bespreken dit binnen het bestuur, doen nader onderzoek, maken een voorstel en gaan daarmee naar de gemeente. We zijn immers geen verkeerstechneuten”. Overigens ging dat niet zonder slag of stoot. “Dit dossier is na circa 4 jaar nu eindelijk rond, klaar, in werking.”

Belangrijkste onderdeel was het willekeurig parkeren. “Zomaar auto’s en vrachtwagens neerzetten, dat beeld is niet veilig, correct en netjes. En denk ook aan de fietsers, er kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan.”

Het parkeren van bakwagens in bochten, in- of uitritten is nu verleden tijd. En maar goed ook, vindt Selles. “Want dat komt met name de veiligheid niet ten goede. Als je een bedrijf begint, dan ga je ook niet je magazijn op straat zetten.”

2020 werd gestempeld door de coronacrisis. Eind maart raakten veel mensen maar ook bedrijven in de paniekstand, vanwege het coronavirus. “Zolang het niet bij je op de stoep gebeurt, dan geloof je het wel. We waanden ons nog veilig toen het in Brabant was, zelfs nog toen het in Hasselt kwam. Totdat het virus in Genemuiden kwam.”

Al ging de angst ook snel weer liggen. “Begin mei was iedereen wel een beetje klaar met de berichtgeving. Toen maakten de bedrijven weer plannen. Daarom zie je investeringen na de zomer enorm toenemen. De investeringsbereidheid is er weer.”

Daarbij heeft hij alle lof voor burgemeester Bilder. “We zijn heel blij met onze burgemeester, vooral omdat hij begrijpt wat een goed draaiend ondernemersklimaat betekent voor een gemeente als Zwartewaterland”, zegt Selles. “Hij kent het belang van de ondernemers. Maar ook de gemeente zelf, de wethouders en de raad. Evenals de provincie, die met het predicaat Topwerklocatie aangeeft Genemuiden te zien als een belangrijke pijler met een regio overstijgende functie”

OKG wil de energie, die bijvoorbeeld ontstond bij het opzetten van de testlocatie, meenemen in het nieuwe jaar. "Het bestuur was enorm op elkaar ingewerkt. We moesten snel schakelen en dat deden we, daarbij komt een enorme energie vrij. Met die energie willen we ook 2021 ingaan. We blijven ons inzetten voor ondernemend Genemuiden.”

De nieuwjaarsreceptie van 2020.