Foto's van carbidschieten in Genemuiden gaan de wereld over

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - “Hoe zet je Genemuiden op de kaart?”, zegt fotograaf Vincent Jannink. Zijn foto's van het carbidschieten in die plaats gingen de hele wereld over en belandden onder andere in de Britse krant The Guardian en de Ierse krant Irish Times.

Jannink blijft er nuchter onder. Hij verkoopt zijn foto's aan het ANP en diverse buitenlandse bureau's. Eigenlijk heel normaal dat de foto's dan verspreid over de wereld terechtkomen. Maar dat foto's vanuit Genemuiden daartussen zouden staan, was oorspronkelijk helemaal niet de bedoeling.

De fotograaf was van plan om foto's te gaan maken in Kampen. Eenmaal daar bleek dat toch minder fotogeniek dan verwacht. "Dat had te maken met de locaties. Door de coronamaatregelen moest alles aangemeld worden en dat waren heel vaak ‘hoekjes’. De achtergrond was niet zo mooi, met bijvoorbeeld een heg of een muur erachter. Het moet ook nog een plaatje zijn."

En dus besloot de fotograaf om zijn weg te vervolgen naar Genemuiden. "Dat was de klap op de vuurpijl voor die dag. Het was gewoon het leukst. Het was de beste locatie en de mooiste setting, zo aan de haven. Er gebeurde van alles."

Onderweg hoorde hij de knallen al van ver. "En dan denk je 'hier is wat aan de hand'. En dat bleek. Het was heel druk, dat had ik niet verwacht." De sfeer op het Havenplein was 'goed', zegt hij. "Het was erg gezellig."

Van generatie op generatie

"En het was ook erg grappig. Ik zag dat er een vader en drie dochters met een melkbus aan kwamen lopen, dat was erg leuk om te zien. Ze moesten nog een beetje finetunen, onder andere over de hoeveelheid water en carbid, maar even later was het spul aan het draaien."

Ook zag Jannink een vader en een zoon die een gasfles omgebouwd hadden, zodat er een scheepsboei in paste. "En daar hadden ze een flink touw aan gedaan, dat zag eruit als een touw waarmee je een boot aanlegt. Dat hadden ze om een paal gedaan, dan hoefden ze niet zover te lopen", lacht hij. "Het is leuk om te zien hoe het van generatie op generatie gaat."

Mensen helpen elkaar ook, zag hij. "Een aansteker deed het niet en prompt kwam er eentje uit een binnenzak tevoorschijn."

Ook op het industrieterrein vond Jannink groepjes carbidschieters. "Heel Genemuiden deed mee", constateert hij. Volgens hem was de saamhorigheid 'fantastisch'. "Ik heb de foto's nog een klein uurtje zitten editen in de auto. Dat deed ik langs de haven, met lekker de Top2000 aan. Je hoort dan de knallen op de achtergrond. Prachtig."