Ferdinand (l) en Gijsbert Verhoek.
Ferdinand (l) en Gijsbert Verhoek. Foto: Tina van Dijk

Brexit in Zwartewaterland, deel 1; De gevolgen voor Verhoek Europe: extra personeel in dienst

(door Tina van Dijk)

GENEMUIDEN – Het afgelopen jaar was voor Verhoek Europe een jaar dat werd gedomineerd door de Brexit en COVID-19. Het was omtrent de Brexit-deal een onzeker jaar, een jaar met ups en downs. Wat zou het proces bij de grens gaan inhouden en welke systemen worden er gebruikt? Welke informatie en documentatie is er nodig? Er waren veel vragen. Inmiddels bieden de gemaakte afspraken tussen het VK en Europa meer duidelijkheid en weten ze waar ze aan toe zijn. De deal is rond.

Voorbereiding

“Door het jaar heen werd er van alles gespeculeerd. We moesten ons voorbereiden op een situatie die nog niet duidelijk was. Maar met de kennis die er op dat moment was, hebben we toch geprobeerd om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. Er is veel contact geweest met de grote bedrijven in Zwartewaterland om te kijken hoe we dit samen zo goed mogelijk konden regelen. Soms hadden we iets bedacht en kwamen we erachter dat het niet werkte en het toch weer anders moest. We waren continu aan het schakelen. Maar naarmate de maanden verstreken werd het steeds duidelijker welke richting het opging”, vertellen Gijsbert en Ferdinand Verhoek met enige opluchting.

Brexit-projectteam

In 2018 heeft Verhoek Europe een Brexit-projectteam opgericht, met mensen van verschillende afdelingen, om zo continu het Brexit nieuws te kunnen volgen. Dat team heeft gekeken hoe in de toekomst het werk zo goed mogelijk georganiseerd kan worden. Er zijn systemen opgezet om te communiceren met de ferrymaatschappijen, de tunnels en de douane, want een groot aandeel van de goederen gaat naar het VK, namelijk 20 tot 25 procent. “Om de gevolgen van de Brexit op te vangen is er extra personeel aangenomen. We hebben behoorlijk geïnvesteerd in personeel en systemen om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Het lastigste in het proces is de onzekerheid. We hadden contact met de overheden en onze partners, maar niet iedere partij communiceerde hetzelfde en dat maakte de voorbereiding lastig”, legt Gijsbert uit.

De toekomst

Er is een voorzichtige opluchting bij de directie, maar toch blijven ze alert. Bij de deal die er nu is gesloten hoeft er geen invoerheffing betaald te worden. Dat is gunstig voor de klanten van Verhoek Europe. Wanneer er geen deal was gekomen dan moesten ze 8 procent invoerrechten betalen. "Er liggen voor ons nog steeds veel mogelijkheden in Engeland en daarom zijn we daar een eigen distributienetwerk aan het neerzetten”, vertelt Gijsbert. "Maar er zullen wel risico's voor zowel ons als de klant zijn. Het kan gebeuren dat er in een container meerdere opdrachten van verschillende klanten gaan en wanneer tijdens een douanecontrole de documenten van één opdracht niet in orde blijken te zijn, zal de gehele container vertraging oplopen. Dat zal betekenen dat de overige opdrachten ook de grens niet overgaan. Daarnaast kan het zijn dat het voor kleinere bedrijven niet meer rendabel is om naar het VK te exporteren, die klanten kunnen we dan verliezen. Ook worden er extra kosten gemaakt voor het werk achter de schermen.” Maar ondanks de risico's ziet de directie de toekomst positief tegemoet en kijkt uiteindelijk toch tevreden naar de huidige Brexit-deal.