Ds. G.H. Molenaar
Ds. G.H. Molenaar Foto: Enrico Kolk

Ds. G.H. Molenaar doet intrede in Genemuiden

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – Het eerste beroep uit Genemuiden kwam eind 2019. In 2020 volgde het volgende beroep en dat moest ds. G.H. Molenaar aannemen. Aanstaande zondag wordt bij door zijn vader, ds. P. Molenaar uit Barneveld, bevestigd als predikant van de Hervormde gemeente in Genemuiden.

Het was heel bijzonder dat er in een jaar tijd twee beroepen van dezelfde gemeente kwamen, vertelt Molenaar. “Bij het eerste beroep vond ik het al heel dichtbij komen. Maar ik kreeg niet de bevestiging die ik kende van bij het eerste beroep van Doornspijk”, zegt hij.

Nadat hij voor het beroep bedankte, stak er echter een storm op. “Het werd onrustig in mijn geestelijk leven. Heb ik het wel goed gezien of wilde ik liever eigen wegen uitstippelen?”

Profeet Jona

Juist in die periode, de eerste coronagolf, ontstond ook heel veel rust, omdat de meeste kerkelijke activiteiten wegvielen. Ook een beroep uit Hervormd IJsselmuiden kwam op on-hold te staan. “We waren in onze stille tijd toen bezig met Jona. Die ging de verkeerde kant op.” Die (Bijbelse) profeet werd gestuurd naar de stad Ninevé, maar ging mee op een schip dat de andere kant op zou gaan. “Dat we dat toen lazen, moest zo zijn”, glimlacht Molenaar bij de herinnering. Voor het beroep uit IJsselmuiden bedankte hij en het werd Molenaar en zijn vrouw duidelijk dat de Heere riep naar Genemuiden.

Ik heb grote verwachting van de Heere voor Genemuiden

Er kwam opnieuw contact tussen de predikant en de Genemuider kerkenraad. Er was echter wel een praktisch probleem. “Je mag niet binnen twee jaar twee keer beroepen worden in dezelfde gemeente.” Een vergadering van het breed-moderamen van de classis (een regionale bestuurslaag) bood uitkomst: besloten werd dat Molenaar opnieuw door Genemuiden beroepen mocht worden. “We ervaarden dit als een groot wonder”, vat Molenaar die periode samen.

Op 24 december verhuisde hij met zijn gezin naar de pasverbouwde pastorie in Genemuiden. “We voelen ons heel hartelijk welkom, we hebben ontzettend veel post en kerstpakketten gekregen”, vertelt hij. “En dit is een geweldig mooi huis, een prachtige plek. En ik heb een mooie werkkamer, die is een keer zo groot als in Doornspijk.”

De pastor heeft veel zin om de gemeente in te gaan en te leren kennen. Helemaal onbekend is Genemuiden niet voor hem. Op 2 december 2012 preekte hij er voor het eerst, toen nog als kandidaat. Ook in de jaren die volgden preekte hij regelmatig als gastpredikant in Genemuiden.

Lege kerk

Bij zijn afscheid van Doornspijk zat zo’n 10 procent van de gemeente in de kerk. Zijn bevestiging en intrede zal nu plaatsvinden in een nagenoeg lege kerk. “Maar de echte kern is precies hetzelfde. En mensen kijken mee op afstand”, berust Molenaar. “In coronatijd leer je je te richten op de kern: de verkondiging van het Evangelie; de goede Boodschap voor slechte mensen.” En kerken mogen daarbij ook verschillende media gebruiken, stelt hij. “De Bijbel is Gods Woord, maar zoals de reformatoren gebruik maakten van de boekdrukkunst, mogen wij gebruik maken van vormen van media om het Woord bij de mensen te brengen.”

Wel vindt hij het jammer dat de catechisaties afgelast zijn. “Dat vind ik echt een leuk onderdeel van het werk.” Desondanks zijn er veranderingen genoeg: een nieuwe woonplaats, een nieuwe werkplek, diverse collega’s, een nieuwe kerk en grotere gemeente en ook een grotere kerkenraad.

“Maar in alles wat ik mag gaan doen, ben ik afhankelijk van de zegen van God.” Daarover preekt hij tijdens de intrededienst, vanuit Eféze 6:19-20. “Paulus spitst het daar toe op het gebed voor hemzelf, omdat hij weet dat hij zelf ook een dwalende zondaar is. En hij is een gezant in ketenen, geketend aan het mysterie van het Evangelie.” De preek is verdeeld in drie punten: een biddende gemeente, een vrijmoedige verkondiger en een geketende gezant.

Vooroordelen over Genemuiden, bijvoorbeeld dat Genemuidenaren mondiger zouden zijn, hoorde hij wel, maar deelt ze niet. “Je hebt overal bescheidenere en mondigere mensen. Uiteindelijk zijn we allemaal ‘van dezelfde lap gescheurd’. Mensen hebben één ding nodig: het Evangelie. En wat dat betreft heb ik, ook voor Genemuiden, grote verwachting van de Heere.”

Molenaar zal, weliswaar als kerkganger, ook in de andere kerken van Genemuiden zijn gezicht laten zien. “Ik hoop straks op zondag alle kerken langs te gaan als het weer kan. Hopelijk kan dat snel.”

Kerken hebben samenwerking nodig, merkt hij. “Conflicten over bijvoorbeeld de godsdienstvrijheid ga je in onze seculariserende samenleving steeds meer krijgen. Maar we moeten actief zoeken naar eenheid in Jezus Christus, die ene Naam waardoor we zalig moeten worden.”