Afbeelding
Foto: Nadja Stegeman

Rob Spijkerman: 'Openhouden zwembaden goedkoopste optie'

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS Voor Rob Spijkerman was 2020 een bijzonder jaar. Op 13 december nam hij na 46 jaar afscheid als manager van de zwembaden in Zwartewaterland. Volgens Spijkerman (66) kon hij met een gerust hart afscheid nemen, want zijn zoon Raymond heeft het stokje overgenomen. En hij blijft zich nauw betrokken voelen bij het bad. “Ik hoop en verwacht dat er dit jaar knopen worden doorgehakt wat betreft de duurzaamheid van de zwembaden.”

Spijkerman begon in 1974 als badmeester in Zwartsluis en is altijd het gezicht van Zwembad De Kragge gebleven. Al snel werd hij aangesteld als manager. Dat was in 1977, vlak na de renovatie van De Kragge. “De toenmalige manager werd geschorst. Toen ben ik manager geworden. Ik was een van de jongste zwembadmanagers van Nederland", vertelt Spijkerman.

In 2008 ging hij zich ook bezighouden met de zwembaden Bestevaer in Genemuiden en Prins van Wijngaarden in Hasselt. Deze baden werden tevens ondergebracht in de Stichting Zwembaden Zwartewaterland, nadat ze flink waren gerenoveerd. Volgens Spijkerman was het geen probleem om de baden goed te exploiteren. “Als het van jezelf is, ga je er beter mee om.”

Wederom staat de toekomst van de zwembaden ter discussie. De vraag is of Zwartewaterland groot genoeg is voor twee overdekte baden en één openluchtbad. “De visie van de stichting is dat alle drie baden open moeten blijven. We hebben 2,5 bad voor 22.000 inwoners. Het openluchtbad tel ik voor de helft mee. Maar de zwembaden trekken ook mensen uit de regio. Mensen uit Vollenhove en Belt-Schutsloot komen naar Zwartsluis en het zwembad in Genemuiden trekt mensen uit Kampen en IJsselmuiden. En het openluchtbad in Hasselt is steeds meer in trek bij mensen uit Stadshagen. Houd de zwembaden open. Duw er geld in. Dat is de beste en goedkoopste optie. Een nieuw zwembad kost 8 miljoen en je bent 1,5 miljoen per jaar kwijt aan exploitatiekosten. Nu doen we het voor iets meer dan 5 ton exploitatiekosten voor drie baden.” Spijkerman denkt ook dat een nieuw bad niet genoeg bezoekers trekt. “Mensen uit Genemuiden gaan niet naar Zwartsluis en andersom ook niet. En als een bad sluit, vernietig je het verenigingsleven in dat desbetreffende bad."

Spijkerman maakte in zijn loopbaan prachtige dingen mee. Het mooiste was wel de actie 'Houd De Kragge Open'. “De raad besloot dat we voor de renovatie zelf 100.000 gulden in moesten brengen. Toen hebben we deze actie op touw gezet. Op een zaterdag hebben we 135.0000 gulden opgehaald. Mensen stonden zelfs met geld in de tuin." In de loop der jaren merkte hij dat zijn rol als manager steeds professioneler werd. “Tegenwoordig krijg je een begroting en daar moet je het mee doen. Je hebt wel veel meer vrijheden, maar het is wel zakelijker. Daar heb ik wel eens moeite mee gehad. Ik ben een peoplemanager. Maar daar is steeds minder tijd voor. Eerder werd er niet op een uurtje gekeken. Tegenwoordig gebeurt dat wat teveel. Je moet passie hebben als je in een zwembad werkt. Een zakelijke inslag is prima, maar er moet wel vuur inzitten. Als ik naar ons personeelsbestand kijk, zit dat wel goed.”

De zwembaden zijn goed voor 238.000 betalende bezoekers per jaar.

Spijkerman heeft ruimschoots de tijd genomen om zijn zoon in te werken. “Ik ben blij dat hij het heeft overgenomen. Je kunt ook een vreemde snuiter krijgen. Die kan alles in no-time naar de bliksem laten gaan. Door corona ben ik al vervroegd eruit gegaan.” In december werd op mooie wijze afscheid genomen van Spijkerman. “Een officieel afscheid zat er niet in vanwege de corona, maar het was fantastisch. Een videoboodschap, een fotoalbum en heel veel kaarten. Er is zelfs een speciaal blad over mij gemaakt.”

Nu hij is gestopt als manager heeft hij tijd voor andere dingen. "Ik heb mijn hobby waterpolo weer opgepakt. Ik ben nu jeugdtrainer bij Swol 1894. Verder wandelen we veel en we mogen ook graag reizen en fietsen." Ondanks zijn afscheid blijft hij emotioneel betrokken bij het bad. Hij hoopt op een wijs besluit van de politiek. "Wij willen verduurzamen. Een schil om het zwembad in Zwartsluis en een dak eroverheen met een enorme isolatiewaarde. Dan is er geen verschuifbaar dak meer. En in Genemuiden moet het dak echt worden aangepakt. Het is zo lek als een zeef. Als dit allemaal gebeurt, kunnen de baden nog jaren mee. Ik verwacht dit jaar een doorbraak wat betreft het verduurzamen van de baden. De drie zwembaden zijn goed voor 238.000 betalende bezoekers per jaar. Dat moet iedereen zich goed realiseren”, besluit Spijkerman.