De Koninginnepage.
De Koninginnepage. Foto: Natuurmonumenten - Martin Kloosterman

Zeldzame koninginnenpage duikt steeds vaker op in De Wieden

REGIO - Een bijzondere vlinder duikt steeds vaker op in de omgeving van Zwartewaterland. Zeventien vrijwilligers van Natuurmonumenten telden eind vorig jaar de vlinders in De Wieden en bekeken toen vooral gebieden rond Dwarsgracht en Ronduite. Een opvallende conclusie was dat de zeldzame koninginnenpage steeds meer rondfladdert in het natuurgebied.

Dat de vlinder vaker voorkomt, is bijzonder. “Die zagen we vorig jaar voor het eerst op onze routes en nu zijn de aantallen verder toegenomen”, vertelt Eric Schotsman, een van de vrijwilligers die zelf zijn zesde teljaar achter de rug heeft.

Aan de opmars van de koninginnenpage is te zien dat de vlinder profiteert van de warme zomers. Deze vlinder komt doorgaans meer in het zuiden voor.
Ook soorten als het bruin zandoogje, de dagpauwoog en het groot dikkopje kregen veel vinkjes op de telformulieren. De distelvlinder, de kleine vuurvlinder en het klein geaderd witje kwamen juist weer minder voor. “Omdat we vanwege de coronamaatregelen enkele weken later aan het telseizoen zijn begonnen, hebben we ook het groentje en het oranjetipje gemist. Dat zijn soorten die heel vroeg in het jaar al uitvliegen. Over het algemeen was 2020 toch een behoorlijk vlinderjaar, hoewel de aantallen wat lager waren dan in 2019.”

De coronamaatregelen hadden op meer manieren invloed op het telseizoen. “Normaal lopen we met drie mensen op een rechte lijn door een vijf meter breed telgebied. Dit jaar gingen we met twee vrijwilligers op pad. Dat werkt ook prima. Zoals altijd liepen we de vlinderroutes minimaal één keer in de week, meestal op dinsdag. Alleen bij regen en mist kiezen we voor een andere dag. Dan laten vlinders zich namelijk niet zien.”

Schotsman, inwoner van Heerenveen, vindt het vlinders tellen prachtig vrijwilligerswerk. "De Wieden is een schitterend gebied en je vaart naar plekken waar verder niemand komt. Mooi is ook dat je onderweg altijd bijzondere waarnemingen doet. Vorig jaar zagen we een zeearend, dit jaar twee keer een visarend. Heel spectaculair om dat soort vogels van dichtbij te zien.”

Natuurmonumenten geeft de telgegevens door aan het Landelijk Meetnet Vlinders. De organisatie houdt bij het beheer ook rekening met de fladderaars, bijvoorbeeld met speciale insectenstroken waarin sprinkhanen en vlinders schuilen.