Afbeelding
Foto: Francesca Dijkstra (@francescadijkstra op Instagram)

Jong zijn in coronatijd: Francesca Dijkstra (17) uit Zwartsluis (deel 2)

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 2: Francesca Dijkstra (17) uit Zwartsluis.

In november kreeg Francesca ineens koorts. Ze liet zich testen en kreeg de uitslag: positief. “Toen kreeg ik ook nog heel heftige hoofdpijn.”, vertelt ze. Twee weken zat ze opgesloten op haar kamer. Corona deed z’n intrede in huize Dijkstra.

“Ik kreeg het via m’n broertje”, legt Francesca uit. “En die heeft het waarschijnlijk via school gekregen.” Het is daarom niet zonder reden dat ze de sluiting van scholen ‘goed’ noemt. “Ik zit op het mbo. Als ik dan ‘s morgens kijk hoe overvol alle bussen zijn tijdens spitsuur, dat is niet normaal.”

Het was ook de eerste confrontatie met de maatregelen vanwege het virus, nu ruim tien maanden geleden. “Toen dacht ik: ‘yes ik hoef niet naar school’. En ik vond het allemaal wel prima. Maar nu duurt het te lang, nu denk ik: ‘ik wil weer naar school’.”

Ze is dan ook niet blij met de thuislessen. “Ik heb nu in de normale uren thuis les achter m’n laptop. Maar ik ben veel liever met vrienden om me heen, dat is veel gezelliger dan naar m’n laptop staren.”

Desalniettemin staat ze volledig achter de schoolsluiting. “Ik zag in het nieuws dat twee mannen hun restaurant iedere keer weer openen. Dan denk ik echt: ‘je hebt een bord voor je kop’. Je moet je wel gewoon aan de regels houden.”