Afbeelding
Foto: Bianca van den Berg

Hasseltse Bianca van den Berg wint award met geboortefotografie

(door Enrico Kolk)

HASSELT – Geboortefotograaf Bianca van den Berg uit Hasselt won in december een award in een internationale fotowedstrijd van de Family Photojournalist Association (FPJA). “Ik had niet verwacht dat ik zou winnen”, reageert ze. “De lat ligt best wel hoog.”

In de FPJA zijn, volgens Van den Berg, ook de grootste fotografen ter wereld vertegenwoordigd. “Van São Paulo tot aan Hasselt en ver daarboven”, vertelt ze. Ze stuurde acht foto’s in bij de wedstrijd. “En tot mijn verbazing kreeg ik voor twee foto’s een award.”

Ze noemt het winnen ‘heel erg gaaf’. “Dat is een bekroning op je werk. Als je dan ziet dat je eigen foto bij de winnende foto’s zit, daar ben je heel blij mee. Ik was helemaal in de wolken.”

En dat gevoel komt haar niet helemaal onbekend voor. Als geboortefotograaf maakt ze regelmatig een roze of blauwe wolk mee. “Het is best wel een bijzonder vak”, vindt Van den Berg. “Je maakt privéfoto’s waar heel veel emotie in zit.”

Vertrouwen

Je maakt privéfoto’s waar heel veel emotie in zit

Ze noemt de bevalling van een kind ‘het bijzonderste moment in je leven’. “En dat je daarbij aanwezig mag zijn, dat is zoiets moois. De mensen hebben dan ook vertrouwen in je.”

En dat is noodzakelijk in de branche van geboortefotografie. “Ik ga altijd vooraf kennismaken met mensen. En wat ik achteraf vaak hoor is dat mensen me bijna niet opgemerkt hebben."

En dat is toch wel het grootste compliment dat je kunt krijgen, vindt ze. "De bevalling verloopt dan eigenlijk zonder dat de kersverse ouders in de gaten hebben dat er ‘een vreemde’ bij is.”

Er is ook wel een stukje kennis nodig voor wat, volgens Van den Berg, één van de moeilijkste takken van fotografie is. “Je hebt licht nodig en in de meeste gevallen van een geboorte heb je dat niet. Dat is het ene aspect. En het andere is dat je je als fotograaf zo moet kunnen opstellen dat je als het ware een vlieg op de muur bent, dat ze je niet in de gaten hebben.”

Het blijft dan de kunst om toch goed foto’s te maken. “Ik hoorde eens iemand zeggen: ‘Ik merkte niet eens dat je er was, maar je hebt wel elk moment vast kunnen leggen. En daar gaat het om.”

Herinnering

Geboortefoto’s leveren, zegt Van den Berg, ‘een mooie herinnering voor later’. “Je hoort eigenlijk altijd dat mensen de bevalling dan weer opnieuw beleven. Ook vallen er stukjes op hun plaats. Soms zijn moeders een stukje kwijt en zien het dan in de foto’s terug.”

Toen Van den Berg zwanger was van haar dochter kwam het idee op om zich toe te leggen op geboortefotografie. “Ik wilde wel iets met fotografie gaan doen, dus ben ik de fotovakschool gaan doen. Ook daar raakte ik heel snel geïnteresseerd in geboortefotografie, daarna heb ik een opleiding gedaan bij de eerste geboortefotograaf.”

En dat was ‘best een moeilijke weg’, blikt ze terug. “Het was ook best wel nieuw. Een trouwfotograaf vindt iedereen normaal, maar een geboortefotograaf is op de een of andere manier toch moeilijker te ‘verkopen’.”

Taboe

Nu merkt ze dat steeds meer mensen een geboortefotograaf accepteren. “Het taboe gaat er een beetje vanaf. Het zijn hele mooie pure beelden, helemaal niet ranzig. Terwijl mensen dat vaak een beetje voor ogen hebben. Soms zijn er foto’s die niks laten zien, en toch alles vertellen.”

De foto’s bestrijken niet alleen de daadwerkelijke geboorte. “Je legt een proces van een vrouw die in de weeën is en de kracht die er van zo’n vrouw uitgaat. Soms hebben mensen dan lolletjes tussendoor, maar je hebt ook het eerst huiltje, dat we vaak filmen. En het is de eerste keer dat je je kindje ziet. Dat zijn beelden die je vastlegt.”

Geen 9-tot-5-baan

Van den Berg staat 365 dagen per jaar paraat. “Dit is geen 9-tot-5-baan”, lacht ze. “Ik doe nu zo’n tien bevallingen per jaar en als je alleen bent, is dat ook wel meer dan genoeg. Je kunt nooit zeggen wanneer de kinderen precies geboren worden.”

Genoeg heeft ze er in elk geval nog niet van. “Ik blijf elke bevalling heel erg mooi vinden.”

Afbeelding