Tag-West.
Tag-West. Foto: Enrico Kolk

Stikstof zit nieuwbouw Tag-West niet in de weg

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - De uitbreiding van Genemuidens’ jongste wijk, Tag-West, loopt geen vertraging op vanwege stikstof. Die mededeling deed Wietse Kraaijeveld, projectleider ruimtelijke planning, donderdagavond in een bijeenkomst voor de gemeenteraad.

De bouw van de nieuwe wijk leidt niet tot aanvullende stikstofdepositie (neerslag van stikstof) op natuurgebieden in de omgeving, is gebleken uit een berekening. Er is een berekening gemaakt voor twee fasen, de bouwfase en gebruiksfase geheten. In de bouwfase worden machines meegenomen die gebruikt worden bij het bouwen van een wijk. “Die machines stoten stikstof uit”, legt Kraaijeveld uit. “En de gebruiksfase betekent dat er straks een woonwijk bij komt en daar is stikstofuitstoot van auto’s.”

De nieuw te bouwen huizen zijn niet ingevoerd in de berekening. “Omdat in principe alle huizen gasloos worden gebouwd”, zegt Kraaijeveld. Er is ook gekeken naar de huidige stikstofdepositie in de woonwijk. Uit het verschil blijkt dat er geen toename is op de natuurgebieden in de omgeving van Genemuiden.

Er volgt nog een onderzoek naar bepaalde diersoorten, die mogelijk in de omgeving van de nieuwbouw leven. Mocht dat het geval zijn, dan moet er een ontheffingsaanvraag ingediend worden bij de provincie. “En bij zo’n ontheffingsaanvraag moet je aangeven wat voor maatregelen je treft om verstoring te voorkomen”, verklaart Kraaijeveld.

Ontwikkelaar Heutink gaat het bestemmingsplan voor de nieuwe fase opstellen. De verwachting is dat het plan in de tweede helft van 2021 in de gemeenteraad besproken en vastgesteld wordt.

Er volgt nog een onderzoek naar bepaalde diersoorten

Het plan moet bestaan uit 122 rij- en hoekwoningen, 80 twee-onder-een-kapwoningen en 36 vrijstaande panden. Daarvoor bestaan vier verschillende scenario's, zoals deze krant op 25 november 2020 meldde. In de snelste mogelijkheid worden er 47 woningen per jaar gebouwd. Het tweede scenario gaat uit van dertig, het derde van twintig. In het meest ongunstige geval worden er per jaar slechts tien woningen opgeleverd. De gemeente gaat uit van zo'n dertig woningen per jaar.