Afbeelding
Foto: Jan van Assen

Bewoners Justitie Bastion maken twintig nestkasjes schoon en leeg

HASSELT - Enkele bewoners van het Justitie Bastion zijn zaterdag druk geweest met nestkasjes. Die zijn er vorig jaar opgehangen en nu weer schoongemaakt.

Vorig jaar werden er zo'n twintig nestkastjes voor de kool-, pimpel- en staartmees opgehangen. De buurt kwam met dit idee om, in samenwerking met de gemeente, de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te bestrijden.

De gemeente steunt dit initiatief als een 'Samen Actief'-project. De nestkastjes werden besteld bij Frion in Hasselt. "In de omgeving is er een bepaalde angst dat de processierups zijn intrede doet in de eikenbomen aan het Justitie Bastion", aldus de initiatiefnemers vorig jaar. "Zeker als je kijkt wat de overlast van de rups is voor zowel mens als dier. Vervolgens is het idee ontstaan om hier op een milieuvriendelijke manier wat tegen te doen."

Zo is in samenspraak besloten om nestkastjes te plaatsen voor vogelsoorten die de processierupsen op hun menu hebben staan. Het gaat om de koolmees, pimpelmees, staartmees en de boomkruiper. Dit idee werd verder uitgewerkt in een plan dat bij de gemeente werd ingediend, die enthousiast dit initiatief steunde.

“Het is belangrijk dat ze leeg zijn”, vertelt een van de bewoners. “Zodat de koolmeesjes er dit jaar opnieuw een nestje in gaan maken.” In 2020 zijn er vier nestjes groot gebracht. “Het is mooi om te zien hoe de koolmezen af en aan naar de eikenbomen vliegen. Het heeft vast geholpen dat we in 2020 geen eikenprocessierupsen hebben gehad.”

Binnenkort wordt een volgend project in de benen geholpen, maar daarover wordt later meer bekendgemaakt.

Afbeelding
Afbeelding