Afbeelding
Foto: Job Mussche

Drie vrienden gaan dit jaar Hanzepunters verhuren vanaf april

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Ze varen al in Amsterdam en Giethoorn, maar nu komende Hanzepunters ook terecht op eigen bodem. Vanaf april is het mogelijk om in Hasselt een Hanzepunter te huren aan de buitengracht. Het idee komt van de drie vrienden Job Mussche, Ronald Admiraal en Reinold Admiraal.

“Twee van ons zijn verbonden aan firma Admiraal”, legt Mussche uit. “Die produceert ze ook, het is dus een echt Hasselts product.” Het idee kwam afgelopen zomer op, toen de jongens naar Zwolle voeren. “Je ziet heel veel bootjes varen van een verhuurder in Zwolle”, zegt Mussche. “En toen dachten wij: ‘Waarom hebben we dat niet in Hasselt?’ Dus toen zijn we met de gemeente gaan zoeken naar een goede plek.”

Die vonden ze aan de Buitengracht. De Hanzepunters zijn vanaf april te huur per dagdeel namelijk de ochtend, middag en/of avond, tussen 9.00 en 22.00 uur. De pilot start met de verhuur van twee Hanzepunters. Bij voldoende belangstelling is het mogelijk om uit te breiden naar vier punters.

De Hanzepunters varen bij verschillende bootverhuurders door heel het land, onder andere in Amsterdam en Giethoorn. “Wij maken een iets anders model”, vertelt Mussche. “Ze zijn standaard met een buitenboordmotor, maar wij maken ze iets luxer: er komt ook een stuurconsole in. Je kunt dus straks zittend varen met relaxte kussens.”

Inmiddels zijn de vrienden bezig met het produceren van de ‘eigen variant’. “Die geeft net een beetje extra.” Met de bootverhuur hopen de vrienden de levendigheid terug te brengen. “Het gaat ook om de leefbaarheid van onze woonplaats. We doen het ook wel een beetje omdat we Hasselters zijn en iets voor Hasselt willen doen.”

Wethouder Harrie Rietman is blij met het initatief. “De verhuur van bootjes maakt het voor zowel inwoners als toeristen mogelijk om ons mooie Hasselt vanaf het water te beleven. Ook zorgt het er voor dat het centrum voor toeristen aantrekkelijker wordt om er te verblijven.”

Iedereen mag met de Hanzepunters varen, een vaarbewijs is niet verplicht. Er komt een motor met 4 pk aan te hangen. De Hanzepunters krijgen een ligplaats aan de steigers in de Buitengracht. Deze steigers zijn aangelegd om het toerisme te bevorderen. Voorlopig gaat het om een pilot. Tijdens de pilot moet blijken of de Hanzepunters een aanzuigende werking hebben op het aantal bezoekers.

De initiatiefnemers denken dat dat wel gaat lukken. “We hebben veel positieve reacties ontvangen, dus we achten de kans groot dat het gaat slagen”, aldus Mussche. “En we vinden het leuk om te doen. Het is leuk om met z’n drieën wat te ondernemen.”

Rietman roept inwoners met andere goede ideeën op om zich te melden bij kerncoördinator Jannie Bloemert, j.bloemert@zwartewaterland.nl.