Afbeelding
Foto: Jed Owen via Unsplash

Grotere kans op criminaliteit vanwege de agrarische bedrijven

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Dat er veel agrarische bedrijven in Zwartewaterland zijn, zorgt ervoor dat er een groter risico is op ondermijnende criminaliteit. Dat schrijft de gemeente in een infographic over ondermijning.

De gemeente Zwartewaterland behelst 87,86 vierkante kilometer. Dat bestaat voor maar liefst 77,1 procent uit agrarisch gebied. “Door de grootte van het agrarische en het natuurlijke terrein, loopt de gemeente meer risico op ondermijnende criminaliteit”, aldus de gemeente. Het buitengebied is een risicofactor. “Een groot onbebouwd gebied is aantrekkelijk voor criminelen, omdat zij zo makkelijker onder de radar kunnen blijven en ongezien criminele activiteiten kunnen ontplooien.”

De gemeente constateert dat vooral de agrarische sector het moeilijk heeft. “De kans op hogere leegstand dreigt. Agrariërs grijpen hierdoor misschien eerder mogelijkheden aan om schuren of loodsen te verhuren, zonder daarbij verdere vragen te stellen.” In een bijgevoegde brief doet de gemeente daar nog een schepje bovenop. “De ervaring leert dat agrariërs een verhoogd risico lopen om in de handen te vallen van criminele organisaties.”

De gemeente gaat daarom inzetten op de maatschappelijke weerbaarheid. “We informeren ondernemers, inwoners en instellingen over de risico’s die zij lopen en hoe te handelen”, legt de gemeente uit. In de loop van dit jaar begint het project ‘Veilig Buitengebied’.

Ook komt er bij de volgende wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening een voorstel om nieuwe artikelen op te nemen. Die artikelen moeten het makkelijker maken om bestuursrechtelijk op te kunnen treden tegen verschillende vormen van (georganiseerde) criminaliteit.

Daarnaast mag de meldingsbereidheid in de gemeente wel wat omhoog, wordt gesteld in de infographic. “De gemeente Zwartewaterland kent een gesloten cultuur en de sociale controle is hoog. Hierdoor is de meldingsbereidheid onder inwoners laag; men lost liever zelf problemen op.” Anderzijds ziet de gemeente ook voordelen van de gesloten gemeenschap. “Men kent elkaar goed binnen de gemeente en hierdoor heeft men een imago hoog te houden.”

Op dit moment zijn bij de gemeente overigens weinig signalen bekend van ondermijnende criminaliteit. “Dit wil niet zeggen dat er geen sprake is van ondermijnende criminaliteit, maar misschien worden de signalen gemist of niet herkend.”