'Geen windmolen rond eendenkooi'

(door Erik Driessen)

GENNE - Het eeuwenoude ‘afpalingsrecht’ dat geldt rondom eendenkooien maakt de komst van windmolens in Genne lastiger. Aan de Klinkerweg is immers al zeker sinds het jaar 1600 eendenkooi Haasjes gevestigd. “Volgens het afpalingsrecht mogen er in een cirkel van 1.100 meter rondom de kooi geen activiteiten plaatsvinden die de rust verstoren”, legt kooiker Hennie Luten uit.

Luten sprak tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering al in over dit onderwerp. Ze vraagt zich af of de gemeente het oude afpalingsrecht kent. “Ik kan me goed voorstellen dat iemand die bezig is met zoekgebieden deze regel niet paraat heeft. Als ik vertel dat ik kooier ben, moet ik al uitleggen wat ik doe. Laat staan dat mensen alle regels en wetten dan ook nog kennen.”

Luten is na haar inspraak gebeld door ambtenaar Oosting die de zoekgebieden in kaart brengt. “We hebben afgesproken dat de gemeente mij op de hoogte houdt van ontwikkelingen. Voorlopig is Genne maar een zoekgebied. Ik heb er alle vertrouwen in dat rekening wordt gehouden met het recht”, zegt Luten, die ook geen tegenstander is van windmolens. “Ik hoop alleen dat de gemeente bij alle zoekgebieden in gesprek gaat met de buurt. Eigenlijk zouden windmolens onderdeel van een coöperatie moeten zijn, waarbij het eigenaarschap voor 50 procent bij de omwonenden ligt. Op die manier vergroot je het draagvlak.”

Haasjes is naast eendenkooi ook een vogelringstation. Bovendien zijn op de locatie twee imkers actief.