Een van de kogelgaten.
Een van de kogelgaten. Foto: Aangeleverd

OM: geen twijfel dat Ben T. schoot op woning van broer

ZWOLLE (JPZ) – Tegen de 53-jarige Ben T. uit Genemuiden is dinsdag 3 jaar cel geëist. Volgens het Openbaar Ministerie schoot hij in juni 2020 vier keer op de woning van zijn broer in Genemuiden.

De vijf personen die liggen te slapen in de woning aan de Industrieweg in Genemuiden schrikken in de nacht van 30 juni 2020 rond half twee in de nacht wakker. Er klinken schoten buiten. Een van de dochters slaapt beneden en ze kijkt naar buiten en ziet de schutter weglopen. “Ik weet het zeker, het was oom Ben. Ik herken zijn loopje”, zei ze diezelfde nacht nog tegen de politie. Ook zijn postuur en de wijze waarop de schutter op zijn fiets stapt, passen in dat signalement. De politie neemt de zaak hoog op.

Een dag later betreedt een arrestatieteam de vissersboot van Ben T. en bij zijn aanhouding worden waarschuwingsschoten gelost. Op twee opeenvolgende dagen wordt geschoten in Genemuiden, maar waarom? Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte een duidelijk motief: het al langer slepende zakelijke conflict tussen hem en zijn twee broers. Dertig jaar lang zaten ze in dezelfde visserijzaak en sinds 2019 zijn partijen uit elkaar gegaan. De aanleiding was, zo werd op de zitting gemeld, de belaging van zijn buren waarvoor T. werd veroordeeld. In het huis drong vermoedelijk een kogel door een kozijn en door een raam van een van de slaapkamers. T. ontkende elke betrokkenheid met de schietpartij. Hij heeft geen pistool en niet zijn broer, maar hij wordt belaagd. Ben verwees onder meer naar de vernielingen van zijn netten verleden jaar. Volgens hem is er een brandbom op zijn boot gegooid. Wel zei hij boos te zijn op familieleden. “Ze hebben mij gedumpt en beroofd.”

De officier van justitie meent dat de ruzie de hele familie ontwricht. En dat moet stoppen, zei hij. Dat het Ben was die heeft geschoten, daarover had hij geen enkele twijfel. Ook wordt zijn opoefiets herkend op de beelden. In een lijst rond een foto in de hal werden delen van vermoedelijk een kogel aangetroffen.

Hij wil dat het T. vijf jaar lang verboden wordt zich op te houden bij de woning van de slachtoffers, op straffe van een week celstraf voor elke overtreding. En hij eiste een celstraf van 3 jaar voor de poging doodslag op zeker drie personen.

Advocaat Kees Kok wees er op dat er op de jas van Ben T. ook resten van munitie van de politie zit. En op de beelden is te zien dat de schutter zijn pistool aan de binnenkant van de jas steekt. Maar aan de binnenzijde van de jas van T. zijn geen schotresten aangetroffen. Volgens Kok kan de rechtbank niet anders dan zijn cliënt vrijspreken. Het vonnis volgt op 16 februari.