Afbeelding
Bij Sportclub Genemuiden wordt er alles aan gedaan om de jeugd te vermaken in coronatijd. Foto: Joshua Agteres

Sportclub in coronatijd: Deel 10: Sportclub Genemuiden

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN- Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 10 staat Sportclub Genemuiden centraal. Een gesprek met Sportclub-voorzitter Luuk Drost en Raymond van Dijk, voorzitter van Businessclub De Wetering van Sportclub Genemuiden.

Sportclub Genemuiden was in september vorig jaar klaar voor een nieuw seizoen. Met de gedachte dat het wel eens een vreemd voetbaljaar zou worden. De club deed er alles aan om zich aan te passen aan de coronamaatregelen.

Faciliteren

“We hebben zoveel ondernomen. We wilden iedereen faciliteren”, aldus Van Dijk. Zo had Sportclub Genemuiden een speciale aluhal laten plaatsen om de leden en supporters te faciliteren. Hierdoor was er plaats voor honderd man in de kantine en honderd man in de aluhal. Sportclub Genemuiden kon maar heel even hiervan genieten. “De laatste zaterdag voordat het stopte, waren de kantine, het terras en de aluhal, rekening houdend met de 1,5 meter afstand, nog goed gevuld”, aldus Drost. Al snel was er echter geen publiek meer welkom. Niet veel later gingen de competities in het slot. “Op dat moment denk je: Het duurt een paar weken of maanden. Maar onderhand zitten we er al bijna een jaar in", aldus Drost.

“Verder waren we begonnen met veel meer ruimte te creëren voor sponsors. Het is onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden in een vol sponsorhome. Daarom hebben we extra ruimte achter het sponsorhome gecreëerd. Daar hebben we twee wedstrijden van kunnen genieten. Toen ging ineens de deksel erop. Enorm jammer,” aldus Van Dijk.

Financiële schade

Financieel is Sportclub Genemuiden flink getroffen door de coronamaatregelen. "Als je bij een normale thuiswedstrijd vijfhonderd tot zeshonderd mensen in de kantine hebt, dan kun je wel nagaan dat dat er financieel wel inhakt." De financiële schade (inkomstenderving kantine, sponsorgeld en gemaakte extra kosten) gaat richting de ton. “Voor een club is dat machtig veel geld”, aldus Van Dijk. De club maakt gebruik van compensatieregelingen van de overheid. “Maar dat dekt niet alles. We hebben nog steeds een nette boekhouding, maar we teren wel in. Dit moet geen jaren duren,” zegt Drost.

Jeugd

Sportclub Genemuiden is wel blij dat de jeugd nog kan voetballen. “Het is mooi dat de jeugd een plek weet te vinden op ons sportpark, ook niet-leden”, aldus Drost, die een compliment uitdeelt aan de ouders. “Zonder stewards worden de kinderen bij het hek afgezet en weer opgehaald. Ouders vinden het wel jammer dat ze er niet bij kunnen zijn, maar er zijn geen discussies. We doen het samen, daar horen de ouders ook bij”, zegt Drost. “’Het hele sociale gebeuren mis je. De ouders, de ouderen die normaal gesproken elke dag komen, lekker een biertje drinken in de kantine. Dat is allemaal weg. Sportclub heeft een belangrijke sociale functie in Genemuiden”, spreekt Van Dijk. Drost: “Normaal gesproken zit elke zaterdag om 17.30 uur de kantine vol. Dat kun je je nu niet voorstellen. Het is wel te hopen dat dat terugkomt.”

Warmte

Businessclub De Wetering van Sportclub Genemuiden is al jaren zeer succesvol. Ook in zware tijden blijven de sponsors de club trouw. “En daar mogen we ons gelukkig mee prijzen. We hebben bijna alle sponsors aan boord kunnen houden. Onze evenementen- en horecasponsors hebben het echt moeilijk. Daar ga je nu ook anders mee om. ‘Jullie hebben ons geholpen, nu helpen wij jullie’, is de boodschap. Sponsors die het moeilijk hebben, helpen wij nu als businessclub. Je probeert nu nog meer te verbinden. Een voorbeeld hiervan was ook de vrijwilligersbonnenactie die we gehouden hebben. In plaats van de jaarlijkse vrijwilligersavond, die geen doorgang kon vinden, hebben we alle vrijwilligers een tegoedbon gegeven welke ingeleverd kon worden bij onze horecasponsoren", aldus Van Dijk. Volgens hem wordt de uitdaging wel steeds groter. "Voor komend seizoen moeten 84 contracten worden verlengd. Dat is een hele uitdaging, maar er melden zich nog steeds nieuwe sponsors aan. Het is mooi om te zien dat bedrijven zelfs in deze tijd zich nog bij ons aansluiten. Maar het is nu een heel andere tijd. Er zijn nu geen events. Je kunt wel dingen digitaal gaan doen, maar dat past niet bij ons. Warmte en persoonlijk contact is belangrijk”, aldus Van Dijk.

Positiviteit

De coronacrisis vergt nogal wat van sportbestuurders. Bij Sportclub is dat niet anders. "Je bent met heel andere dingen bezig dan in een normale tijd. Nu is het kijken wat je kan en wat je moet doen. Maar ik heb heel veel respect voor onze vrijwilligers. Zoals onze jeugdcoördinatoren en jeugdtrainers. In no-time worden activiteiten uit de grond gestampt, zodat onze jeugdleden toch aan de bak kunnen. Alle complimenten", aldus Drost. Het bestuur van Sportclub Genemuiden blijft vertrouwen houden op een herstart. "We houden er rekening mee dat we in april weer kunnen voetballen. We moeten positiviteit uitstralen en laten zien dat we heel graag willen", besluit Van Dijk.