Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Pindaketting van De Veldschuur blijkt succes

(door Enrico Kolk)

ROUVEEN - "Hartverwarmend", noemt Hanneke Rademaker van De Veldschuur alle hulp die geboden werd bij de recordpoging. Een geslaagde poging ook, want er hangt nu 1,3 kilometer aan pindaketting bij De Veldschuur, terwijl een kilometer het doel was.

Het bleef tot en met donderdag spannend, vertelt ze. "We dachten 'wat gaat dat worden?'. Met wat er was toegezegd, kwamen we aan 800 meter. En toen dachten we, 'deze actie is al zo leuk, zoveel mensen van jong tot oud doen mee, het doel is al gehaald'. Maar vrijdag kwam er ineens zoveel binnen, toen dachten we 'We gaan het halen'. En zaterdag kwam er weer heel veel."

Nu staat de lijn met de pindaketting niet alleen in het voor kleine kinderen redelijk onbegaanbare veld, maar ook rond De Veldschuur zelf. "We hebben letterlijk en figuurlijk een verbinding gemaakt tussen natuur en mens", vindt Rademaker. De actie was een gierend succes. Zorginstellingen, dagbestedingen, jeugdnatuurclubs, scholen, particulieren, de lijst met helpers is lang. Heel lang. "En sommige zorginstellingen zeiden: 'Als jullie voor de pinda's zorgen, dan doen we volgend jaar weer mee'. Dus dat hebben we nu in beraad", lacht Rademaker.

Het idee kwam van Tine Erkens, die een hoofdrol kreeg in het NOS Jeugdjournaal. Dat programma kwam op bezoek bij de pindaketting. Nu kan iedereen, op een tijdstip naar keuze, de pindaslinger bekijken. De Veldschuur koppelt er nu ook een fotowedstrijd aan. Die begint vandaag (woensdag). Mensen kunnen tot en met 15 maart hun foto insturen via info@veldschuur.net en maken dan kans op een prijs. De Veldschuur richt zich intussen op iets anders: de bijen.