Meppel-DESZ in 2019. Beide teams treffen elkaar wellicht op het regionale toernooi.
Meppel-DESZ in 2019. Beide teams treffen elkaar wellicht op het regionale toernooi. Foto: Jan Willem Oldenbeuving

Wedstrijdsecretaris Henk ten Klooster
zet namens DESZ regionaal toernooi op

(door Gerard Meijeringh)

(ZWARTSLUIS - Evenals Sportclub Genemuiden en Olympia ’28 gaat ook DESZ meedoen aan een regionaal toernooi als de competities in het amateurvoetbal niet worden hervat. Grote initiator van dit toernooi is wedstrijdsecretaris Henk ten Klooster van de voetbalvereniging uit Zwartsluis. Tegenstanders zijn ASC ’62, ZAC, Be Quick ’28, De Weide, Vroomshoopse Boys, FC Meppel en d’Olde Veste ’54.

In december vorig jaar ging Ten Klooster al aan de slag. “Toen heb ik al overleg gehad met tweedeklassers. Op een gegeven moment heb ik ploegen benaderd. Ik had acht ploegen bij elkaar, maar IJVV en WVF hebben zich teruggetrokken. Zij doen mee aan een toernooi dichter in de buurt. Daar zijn De Weide en d’Olde Veste ’54 voor in de plaats gekomen, zodat we weer op acht zaten”, aldus Ten Klooster. Andere ploegen zijn ZAC, Be Quick ’28, FC Meppel, ASC ’62, Vroomshoopse Boys en uiteraard DESZ.

Ten Klooster spreekt van een echte regionale competitie. “Als wedstrijdsecretaris heb je een heel netwerk. We pakken zo heel wat tweedeklassers mee. En DESZ wil graag in district oost voetballen. In noord komt de KNVB echter altijd ploegen tekort, zodat we steeds in noord worden ingedeeld. Met ASC ’62, Be Quick ’28, ZAC en Vroomshoopse Boys hebben we vier ploegen uit district oost.”

In de planning is de startdatum nu zaterdag 1 mei. Vervolgens wordt er op zeven zaterdagen gespeeld. De slotdag van het toernooi staat nu gepland op zaterdag 12 juni. “Maar we zijn flexibel. We kunnen met het programma schuiven, naar voren of naar achteren”, aldus Ten Klooster.

De deelnemende ploegen spelen een halve competitie. Dat betekent wel dat de ene ploeg vier thuiswedstrijden speelt en de andere drie. “Ja, DESZ speelt drie keer thuis”, lacht Ten Klooster. “Dat is wel zo sportief."

Eerst moet de KNVB een beslissing nemen. Dan komen wij eventueel aan de beurt.

Ook is er een toernooi voor de tweede teams van de deelnemende verenigingen. “Dat programma is gespiegeld aan die van het eerste. Als bijvoorbeeld DESZ thuis speelt, moet het tweede van DESZ een uitwedstrijd spelen.” Zo is er elke zaterdag reuring op de sportparken van de deelnemende verenigingen.

Volgens de wedstrijdsecretaris van DESZ staat alles in de steigers. “Het hele programma is klaar. Het wachten is nu op de KNVB. Ik hoop dat de KNVB zegt: We stoppen ermee en we pakken de draad weer op in september. Een halve competitie is leuk en aardig, maar dan komt het wel heel erg aan op de vorm van de dag. Stel dat je degradeert na zo’n tien of twaalf gespeelde wedstrijden. Dat is toch wel sneu. Maar eerst moet de KNVB een beslissing nemen. Dan pas komen wij eventueel aan de beurt", besluit de wedstrijdsecretaris van DESZ.