Gemeente wil buitenruimte voor iedereen interessant maken

(vervolg van voorpagina)

Op basis van het Buitenruimteplan kan de gemeente dit uitbreiden. "Honden zijn namelijk ook van grote waarde voor hun eigenaren en deze positieve invloed willen we graag stimuleren. Honden geven de eigenaar aanleiding om te bewegen en te ontmoeten.”

Uit een enquête blijkt welke ommetjes hondenbezitters lopen en hoe vaak ze dit ommetje lopen. Deze routes gaat de gemeente aantrekkelijker maken voor honden en hun eigenaar. De gemeente merkt dat er een duidelijk verband is tussen groene ruimte en gekozen routes voor een ommetje of het uitlaten van de hond. Er zijn maar liefst 1.600 ommetjes in kaart gebracht, zegt Slingerland. Dat gebeurde na de enquête, die door 1.350 mensen is ingevuld. "Het feit dat er 1.350 mensen meedachten geeft wel aan dat men de buitenruimte wel belangrijk vindt", stelt de wethouder. "De enquête is net voor corona ingevuld, en daarin zien we dat er vrij veel mensen zijn die vaak een ommetje maken." Dat aantal is nu alleen maar toegenomen, denkt hij. "Je mag niet zoveel meer en je kunt naar weinig zaken toe. Het enige wat je nog vrijblijvend kunt doen, is wandelen." Met het Buitenruimteplan wil de gemeente dat meer stimuleren en faciliteren.

Ook wil de gemeente de buitenruimte in het algemeen meer aandacht geven. "Mensen zullen merken dat een speeltuintje niet meer een speeltuintje is", legt de wethouder uit. Als voorbeeld neemt hij de Trompstraat in Genemuiden. "Daar hadden we een wateropgave en de boel was verpauperd. We hebben daar met de buurt naar gekeken. Er was behoefte aan spelen, maar er zijn ook oude mensen in de buurt en ze wilden iets met vergroening doen. Uiteindelijk hebben we daar een nieuw speeltuintje met allemaal zitjes aan de zijkant."

Als er ergens behoefte is aan een ontmoetingsplek voor ouderen, dan wil de gemeente daar ook in faciliteren. "In Genemuiden zie je dat ouderen elkaar bij het Varkensgat ontmoeten, in Hasselt is dat op de Kaai. Als dat gecombineerd wordt met een ommetje, dan kunnen we er bankjes neerzetten. We willen het voor iedereen interessant maken, zodat ieder in de buitenlucht z'n ding kan doen. Alle inwoners van Zwartewaterland moeten op een fijne manier kunnen bewegen, ontmoeten, sporten en spelen in de buitenruimte. Van jong tot oud, variërend van het spelen op een natuurspeelplaats tot het maken van een ommetje."