Roel Withaar
Roel Withaar Archief

Nostalgie

Om de diverse coronavirussen te bestrijden is in Nederland nu al geruime tijd sprake van een lock-down met avondklok. Eén van de maatregelen die daarbij hoort is het verzoek van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Een gevolg daarvan is veel tijd om in huis wat te klussen, bijvoorbeeld het opruimen van de zolder, iets wat nodig eens gedaan moest worden.

Naast allerlei huishoudelijke artikelen vond ik achter een knie-schot een doos met papieren uit het begin van mijn intrede in de gemeentelijke Genemuider politiek, dus vanaf 1993 tot 2001.

Ook in die doos vond ik 2 videobanden over Genemuiden, 1 uit het jaar 1997 en 1 uit 2000. Deze videobanden wilde ik nog graag eens bekijken maar ik had geen videorecorder meer, een tegenvaller.

Omdat ik toch wel nieuwsgierig was naar de inhoud van de video`s heb ik voor een gering bedrag via Marktplaats en gebruikte Sony VHS videorecorder op de kop getikt en de eerste band bekeken.

De titel hiervan was Genemuiden Zelfstandig, geproduceerd in 1997 in opdracht van de gemeente Genemuiden. En toen waren opeens alle herinneringen terug, hoe wij als college en raad en vrijwel alle inwoners van onze stad ons toen heftig hadden verzet tegen de gemeentelijke herindeling.

Een herindeling die uitgedacht was door de toenmalige minister van binnenlandse zaken, Hans Dijkstal en die ons in die periode door zijn vazal Jan Hendrikx, commissaris der Koningin arrogant werd meegedeeld, of zoals wij dat toen voelden: opgelegd.

Op de videoband worden vele redenen aangevoerd om als gemeente zelfstandig te blijven door middel van beelden en uitspraken van Genemuidenaren, het heeft echter niet mogen helpen zoals we allen weten. De samenvoeging van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis is nu 20 jaar een feit, en er is veel veranderd. Soms ten goede, soms ten kwade.

Maar de vrome wens van Jan Hendrikx dat de inwoners uit de drie kernen allemaal Zwartewaterlanders zouden worden is niet uitgekomen, en zal mijns inziens ook niet gauw gebeuren en dat hoeft ook niet. Iedereen kan en mag zijn eigen cultuur houden, daar zijn we het wel over eens.

De tweede videoband heeft als titel Afscheid Gemeente Genemuiden en die bracht weer andere gevoelens naar boven. Misschien dat ik daar later nog eens over bericht.

Voor nu: blijf gezond en houdt u aan de regels.

Roel Withaar
Gemeentebelangen Zwartewaterland.