Afbeelding
Archieffoto: Erik Eenkhoorn

‘Eindelijk erkenning’: gemeentelijke subsidie van 2.500 euro toegekend aan Zwartsluis Onder Zeil

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS – Zes keer greep Zwartsluis Onder Zeil naast de gemeentelijke subsidiepot, de zevende keer is het raak. De organisatie van het tweejaarlijkse evenement krijgt 2.500 euro subsidie van de gemeente. “Eindelijk, nu de zevende keer, is het rond”, zegt voorzitter Roel Schurink van de organisatie.

Hij ziet de subsidie als een stukje erkenning. “We hebben alle keren subsidie aangevraagd, behalve één jaar, maar we kregen het nooit. Er kwam altijd een afwijzing.”

Schurink besloot contact op te nemen met de gemeente en werd later door een ambtenaar gebeld met de vraag wat Zwartsluis Onder Zeil nou precies was. “Daar zakte mij de broek wel van af”, vertelt hij. Het resultaat mag er echter zijn. “Dit waterevenement is waardevol voor Zwartsluis en onze gemeente en sluit goed aan bij het Leefbaarheidsplan Zwartsluis en onze toeristische ambities”, zegt burgemeester Eddy Bilder in een persbericht van de gemeente.

“Dat de gemeente dit nu ook erkent, daar ben ik alleen maar blij om”, reageert Schurink. Hij heeft de brief met daarin de toezegging van de subsidie nog niet gekregen, maar is al wel gebeld door de gemeente met de mededeling. “Hartstikke mooi dat het nu wel gelukt is.” De organisatie vroeg vorig jaar structurele subsidie voor het evenement aan, meldt de gemeente in haar persbericht. De gemeente Zwartewaterland wees dit toen af, omdat er op basis van de cultuurnota geen structurele subsidie mogelijk is. “Toch vindt het gemeentebestuur Zwartsluis Onder Zeil van grote waarde.”

Dat is onder andere omdat het evenement bezoekers van heinde en verre trekt, volgens Bilder. “Zij zorgen voor reuring en bestedingen in Zwartsluis. Hoe langer zij blijven, hoe meer zij besteden. Dat is goed voor de werkgelegenheid in Zwartsluis. Zo draagt dit meerdaagse evenement dus bij aan onze economie en aan ons toeristische beleid, waarin banengroei speerpunt is. En het sluit ook aan bij het Leefbaarheidsplan Zwartsluis, dat samen met de bewoners is opgesteld.”

Met een eenmalige subsidie van 2.500 euro voor 2021 kan de organisatie voorlopig verder, aldus de gemeente. Maar of het evenement er ook daadwerkelijk komt dit jaar, dat is nog niet bekend.

De voorbereidingen zijn wel in volle gang. "We hebben het voor 90 procent gereed”, vertelt Schurink. "Als het wel kan, dan krijgen we alles in een maand niet meer rond...

Afbeelding