Hilde Palland op bezoek bij Martijn Riezebosch.
Hilde Palland op bezoek bij Martijn Riezebosch. Foto: Enrico Kolk

Kamerlid Hilde Palland brengt bezoek aan Zwartewaterland

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Een bezoek aan Zwartsluis zat er door omstandigheden niet in, maar CDA-Tweede Kamerlid Hilde Palland bracht maandag wel een bezoek aan de brandweer in Hasselt, Hanzestad Hasselt Marketing en agrariër Martijn Riezebosch.

Daar liet ze zich bijpraten over de ontwikkelingen in de agrarische sector en in het buitengebied in het bijzonder. "Het leek me goed en leuk om iets met mijn regionale afkomst te doen", vertelt Palland, die zelf in Kampen woont. Ze bedacht daarom de Hanzetour: een tour langs hanzesteden, waaronder Hasselt.

"De hanze heeft in het verleden veel welvaart gebracht", weet het Kamerlid. "En dat werd terug geïnvesteerd in de samenleving. Dat zit nog steeds een beetje in het dna van deze regio, het noaberschap. En daar moeten we weer een beetje naar terug: Wat kunnen we van die hanzetijd leren?"

Dat noaberschap is ook vooral te vinden in het buitengebied, hoewel daar ook problemen zijn. Palland noemt de problematiek waarmee het buitengebied te maken heeft 'complex'. "We hebben in Den Haag oog voor allerlei types ondernemersvormen. Maar de backbone, de familiebedrijven, dat miste ik eigenlijk. Daarom kijken we hier: wat hebben zij nodig om hun bedrijf over te dragen?"