Albert Corporaal overhandigt het boek aan Andries Heidema.
Albert Corporaal overhandigt het boek aan Andries Heidema. Foto: Aangeleverd

'Ook Hasselt en Genemuiden konden onder water gezet worden'

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - “De IJssel heeft behoorlijk wat voor z’n kiezen gekregen.” Die ontdekking deden Hattemer Tjirk van der Ziel en Hasselter Albert Corporaal bij het maken van de ‘Atlas van de IJssel’. Een lijvig boek, dat aan de hand van (soms zelfs staatsgeheime) kaarten het verhaal van de bekende rivier vertelt.

En niet alleen van de IJssel: ook het verhaal daarvoor. “Heel vroeger, voor de laatste ijstijd, was de IJssel geen doorgaande rivier. Maar er was wel water”, vertelt Van der Ziel, in Zalk langs de IJssel. “Ooit heeft hier de Rijn gelopen vanuit Duitsland. Die liep naar waar Zuiderzee was.”

En het kan nog gekker. Toen Van der Ziel in de collegebanken zat – hij is opgeleid tot fysisch geograaf – krijg hij te horen over het ‘Massief van Hattem’. “In Hattem en de streek eromheen ligt onder de bedding van de IJssel een oerbedding, uit een warme periode. Als je onder die oude bedding gaat graven, dan vind je restanten van exotische dieren. Dus er hebben ooit nijlpaarden gewandeld hier, dat prikkelde mijn verbeelding.”

Nu, jaren later, uit zich die verbeelding in een boek. Het is niet alleen zijn verbeelding, maar ook die van Albert Corporaal. Ook die wilde het eigenlijk al een tijdje. "Maar het is jarenlang op de boekenkast blijven liggen”, lacht de Hasselter. "Ik was jaren geleden al een eind op streek, maar de vragen die opkwamen, werden voor mijn toenmalige medeauteur te wetenschappelijk.”
En zo kwam Van der Ziel in beeld, de historische atlas begon vorm te...

Verder lezen? Dat kan in De Stadskoerier Extra van deze week.