Miljoen 'voorbereidingskrediet' voor vervangen brug

(door Enrico Kolk)

HASSELT – De provincie wil in 2023 een ‘voorbereidingskrediet’ van een miljoen euro steken in de vervanging van de Zwartewaterbrug. Die operatie is, vanwege corona, naar voren gehaald. Desalniettemin lijkt er voorlopig nog niks te gaan gebeuren.

De kosten voor het vervangen van de brug zijn voorlopig vastgesteld op 65 miljoen euro. Voordat het zover is, moet er echter een planstudie gedaan worden. Die gaat, is de inschatting, een miljoen euro kosten.

Zowel de hoofdrijbaan als de parallelweg moeten vervangen worden, schrijven Gedeputeerde Staten. En hoewel dat eigenlijk een ‘vervangingsinvestering’ is, gaan zij er anders mee om. De werkzaamheden gaan vallen onder 'nieuwe investeringen in eigen infrastructuur'.

Over de brug

En dat betekent weer dat de provincie jaarlijks met geld over de brug moet komen. “Op basis van de geschatte kosten en de huidige afschrijvingstermijnen houden we nu rekening met een structurele last van een miljoen euro per jaar.”

Dat de planstudie in 2023 van start gaat, betekent dat de brug er nog zeker twee jaar ongemoeid zal liggen. Wanneer dan de uiteindelijke vervanging zal plaatsvinden, valt niet op te maken uit de stukken.