Actieplan voor dementievriendelijke gemeente

"Goed leven met dementie. Dat is waar Zwartewaterland zich sterk voor maakt." Die tekst is de opening van het actieplan voor een dementievriendelijke gemeente, waar de afgelopen tijd aan gewerkt is.

Het aantal mensen met dementie in Zwartewaterland bedraagt, volgens Alzheimer Nederland, op dit moment 290. Dit aantal lijkt toe te gaan nemen tot 360 in 2025 en over ruim 10 jaar telt Zwartewaterland vermoedelijk zo'n 450 mensen met dementie.

"Deze groei betekent ook dat steeds meer mensen de komende jaren te maken krijgen met dementie. Want partners, oma’s en opa’s, vaders en moeders, zussen en broers, vrienden en buren kunnen getroffen worden door de ziekte", opent het actieplan. "Niet alleen tachtigplussers, maar ook mensen tussen de vijftig en zestig -en soms zelfs jonger- kunnen getroffen worden door dementie. Ruim zeventig procent van de mensen met dementie woont gewoon thuis en wil daar ook graag blijven, zolang het verantwoord, veilig en prettig is."

En hoewel Zwartewaterland al een eind op weg is - want er zijn al diverse activiteiten voor mensen met dementie - blijft er nog wel werk aan de winkel. "Je ziet nu al pictogrammen in de Jan van Arkelstraat. Dat zijn ook dingen om dementerenden te helpen. Maar er moet een tandje bij", vat wethouder Gerrit Knol het plan samen. 

Er wordt gewerkt aan nieuwe plannen. Een van de plannen is het opstarten van vrijwilligersproject voor mensen met beginnende dementie. Het idee is om dat in Teeuwland (Hasselt), in het Olde Staduus (Genemuiden) of in de Sluuspoort (Zwartsluis) te doen. "Een inlooplocatie", legt Knol uit. "In den lande zijn er positieve ervaringen mee."

Het actieplan maakt de intentie om dementievriendelijk te zijn concreet, zegt Hermien van Helsdingen. Zij zit in het regiobestuur van Alzheimer Nederland voor de regio IJssel-Vecht en was als zodanig betrokken bij het opstellen van het plan. "Vroeger of later krijgt iedereen met dementie te maken", zegt ze. 

Verder lezen? Word lid van De Stadskoerier Extra en lees het hele interview met wethouder Gerrit Knol en Hermien van Helsdingen.


Gemeenteraad houdt algemene beschouwingen

Onbegrip voor mensen die zich niet laten vaccineren. De bouwsnelheid op Tag-West. De zwembaden blijven open en kunnen verbouwd worden. (Gematigd) enthousiasme voor lagere rioolheffing.

Zomaar wat onderwerpen die te vinden zijn in de papieren Stadskoerier Extra van deze week. Ook niks missen en alles lezen? Word lid van deze krant en volg alles op de voet.