GOV-bestuur vraagt drie jaar de tijd aan de gemeente

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - "Wij pleiten vurig voor een besluit waarin u voor minimaal drie volle jaren, dus tot en met 2024, continuering van de huidige constructie blijft ondersteunen." Dat schrijft het bestuur van de Genemuider Ondernemers Vereniging (GOV) aan de gemeenteraad. Die besluit donderdag over het al dan niet opheffen van de reclamebelasting.

Een onderneemster uit Genemuiden opende vorig jaar de aanval op de vereniging, door te stellen dat het 'allemaal niet echt correct verlopen' was. Het leidde tot discussie in de gemeenteraad, die vervolgens pleitte voor een onafhankelijke evaluatie.

De evaluatie heeft inmiddels plaatsgevonden en de raad discussieerde er onlangs over. PvdA-fractievoorzitter Astrid Dijkstra diende een motie in waarin ze het college opriep om de reclamebelasting weer af te schaffen. Want dat bleek het grootste pijnpunt. Anders dan de voormalige Middenstandsvereniging in Genemuiden, waarbij ondernemers konden kiezen om wel of niet lid te worden, zijn nu alle ondernemers in de vastgestelde kernzone (waaronder het centrum, maar ook de Prinses Irenestraat en de Klaas Fuitestraat) automatisch 'lid'. Zij krijgen, al naar gelang de reclame-uitingen op hun gevel, een aanslag voor de reclamebelasting.

Een deel van de ondernemers wil dat niet. Een enkele ondernemer besloot om zijn reclame van het pand te verwijderen. Morgenavond spreekt de raad erover. Lees het hele verhaal in De Stadskoerier Extra deze week.