Stadscheques voor hele gemeente

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het initiatief voor de stadscheques in Hasselt zorgt voor enthousiasme in de gemeenteraad. Die wil dat er ook voor Genemuiden, Zwartsluis en het buitengebied stadscheques in het leven geroepen worden.

De cheques hebben volgens de raad gezorgd voor 'heel veel prachtige ideeën en positieve energie' binnen de gemeenschap van Hasselt. "Het concept van de Stadscheques kan heel goed worden toegepast op elke kern van Zwartewaterland en op het buitengebied", zeggen PvdA, ChristenUnie, SGP, CDA en Gemeentebelangen in een motie.

Die werd door de hele raad, inclusief BGZ, aangenomen. "BGZ gaf bij het aantreden in de coalitie destijds niet voor niets aan dat deze budgetten ruimer begroot moesten worden", meldde Kira Fijn in de vergadering. "Laten we vooral inwoners niet enkel het gevoel geven dat ze mee mogen denken. Het Right to Challenge is er niet voor niets; laat inwoners meedenken, meebeslissen en meedoen, ook op de grote vraagstukken en thema’s."

Jaarlijks moet er, tot 2025, een bedrag van 25.000 euro vrijgemaakt worden voor stadscheques. Daarvan moeten jaarlijks bij toerbeurt Zwartsluis, Buitengebied, Genemuiden en Hasselt de gelegenheid krijgen om cheques tot een bedrag van 25.000 euro uit te reiken. Lees meer hierover in De Stadskoerier Extra.